Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, partisinin il kongresine katılmak için geldiği Samsun'da düzenlediği basın toplantısında, ''Erken seçim olur mu ve gereklimidir?'' şeklindeki soruya verdiği cevapta ''Erken seçim, Cumhurbaşkanı yeniden aday olmayı düşünüyorsa hukuken de gereklidir, milletin beklentisi bakımından da gereklidir'' diye cevap verdi.
Davutoğlu, bu iddiasını da şu gerekçeye dayandırdı:
''Eski anayasada da, yeni anayasada da Cumhurbaşkanı'nın görev süreleri ve iki defa aday olacağı yazıyor. Anayasa değişikliği yapılırken, ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde Cumhurbaşkanı'nın görev süresi, düzenlemenin yapıldığı tarihten itibaren başlar’ diye bir kayıt yok. Böyle bir düzenleme yapmayı unutmuşlar. Dolayısıyla Cumhurbaşkanı'nın görev süresi 2022 Haziran ayında doluyor. Aday olmayacaksa mesele yok ama Cumhurbaşkanı yeniden aday olacaksa, 2022 baharında erken seçime gidilmesi hukuken zorunluluktur. Erken seçim, milletin beklentisini karşılamak açısından da zorunluluktur.’’
Erken seçim tespitini yazınının manşetine taşıdık ancak, Ahmet Davutoğlu, açıklamalarına, ''Meşale Şehri'' olarak tanımladığı Samsun'a, eski Yunancadaki ''İki nehir arasındaki bölge'' anlamına gelen Mezopotamya benzetmesi yaptı.
Ve ayrıca, Samsun'un da Seyhan ve Ceyhan nehirleri arasındaki Çukurova gibi, Kızılırmak ve Yeşilırmak'ın denize döküldüğü havzada oluşan Çarşamba ve Bafra gibi iki önemli ovaya sahip olduğunu söyledi.
Samsun'un bu avantajı nedeniyle sanayi ve tarımı aynı anda yapabilen şehirlerden biri olduğuna değinen Davutoğlu, '’Pandemi sürecinde tarımın ve dolayısıyla gıdanın ne denli önemli olduğunu öğrendik. Gıda sadece beslenme unsuru değil, kriz anında gerekli olan stratejik bir üründür'' dedi.
Basın toplantısında Başbakanlıktan istifa ederek ayrıldığı süreçle ilgili de konuşan Davutoğlu, ‘’Siyasi ahlak yasasını çıkarmak istedik. Siyasi ahlak yasasını istemeyenler, AB'ye girmemizi istemeyenler parti içi darbe yaptılar'' diye konuştu.
Devlet içindeki mafya ilişkileri ve kirlenme konusuna da değinen Davutoğlu ''Siyasi ahlak yasasını bu nedenle çıkarmak istiyorduk. Başbakanlığım döneminde bir milletvekili arkadaşım 'Müteahhitler sizinle görüşememekten şikayetçi' demişti. Müteahhitle ben ne konuşacağım. Dışarıda iş yapan müteahhitlerimizi yabancı rakiplerine karşı korurum ama içeride hiçbir müteahhidi, diğerine üstün görmem. Müteahhitten gelecek hayrı da kabul etmem, etmedim.'' dedi.
Sedat Peker videolarına da değinen Ahmet Davutoğlu, ''Sizi de suçluyor mu?'' şeklindeki soruma ''Çevremde bu tür ilişklilere asla izin vermedim. Sezgin Baran Korkmaz tipinden insanlara asla prim vermedik. 'Rıza Zarraf, Türkiye'de yargılansın' demiştim. Yanındaki para yığınıyla resim veren insanlar oldu. Helal kazanılan parayı kimse teşhir etmez. Bu paraların kara para olduğu belliydi.'' şeklinde konuştu.
Soru cevap bölümünde Mehmet Aksoy'un, 7 Haziran seçimleri sonrasında CHP'yle yapılan istikşafı görüşmeler sürerken Devlet Bahçeli ile ne konuştunuz şeklindeki sorusuna ise, hükümet formülleri önerdiğini ama önerileri kabul etmediğini ve hatta görüşme sırasında konuyu Cumhurbaşkanı'na hakaret boyutuna getirince, kendisi tarafından ''Cumhurbaşkanı'nı tartışma konusu yapmam'' diyerek Bahçeli’yi uyardığını da sözlerine ekledi.
Davutoğlu ''Hangi ittifaka yakınsınız?'' şeklindeki soruyu ise şu şekilde yanıtladı:
''İlk defa Cumhur İttifakı kuruldu. Cumhur ittifakı oluşurken 'Karşı taraftakiler nasıl olsa bir araya gelemezler' düşüncesiyle oluştu. Biz herkesle görüşüyoruz. Sayın Babacan'la da görüşüyoruz, Sayın Akşener’le de, Sayın Kılıçdaroğlu ve Sayın Karamollaoğlu ile de konuşuyoruz. Burada asıl soru Cumhur ittifakı devam edecek mi, o bilinmiyor. Bahçeli sürpriz yapmayı sever biliyorsunuz. Rahmetli Ecevit hasta yatağındayken Türkiye'yi erken seçime götürdü. Daha önce Cumhurbaşkanı'na yaptığı hakaretleri de biliyoruz. Yine bir sürpriz yapabilir.''
Davutoğlu’nun Genel Başkanı olduğu Gelecek Partisi’nin, Türkiye’nin siyasi geleceğini belirleyecek ‘anahtar’ partilerinden biri olacağı anlaşılıyor.
Türkiye parlamenter sisteme ne zaman geçer bunu tam olarak kestirmek mümkün değil ama Türkiye’de siyaset bir süre daha ittifaklarla şekil alacak gibi.
Gelecek Partisi, Millet İttifakı’na daha yakın duruyor ama siyaset gelecekte ne gösterir, onu da şimdiden bilemeyiz.