Samsun halkının büyük çoğunluğunda Recep Tayyip Erdoğan sevisini bilmeyen yoktur.
Bu nedenle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Pazar günü yaptığı mitingde Samsun Cumhuriyet Meydanını her zamanki gibi doldurmasına şaşırmadım.
40 yılı aşan meslek yaşamım boyunca çok miting izledim ama bugüne kadar Erdoğan’ın Samsun’da topladığı kalabalığı geçebilen bir lidere henüz rastlamadım.
Bu gerçeğin altını çizdikten sonra dün izin günüm olması nedeniyle Cumhurbaşkanı’nın miting konuşması üzerine değerlendirmemi bugün yapacağım.
Cumhurbaşkanı’nın batı çevre yolunun bitirilmesi üzerine talimatına sevindim ancak doğu çevre yolunun da projedeki ilk haliyle yapılacağına dair bir müjde de bekledim.
Kenevir ekimi ve buna dair sanayi oluşumunun şehre yapacağı katkıyı tam olarak bilemediğim için buna dair değerlendirme yapmayacağım.
Tekkeköy’e hastane yapılma meselesine gelince, her ilçede hastane olmasına sevinirim elbette ama Şehir Hastanesi tamamlandığında Samsun’daki kamu hastanelerinin kapatılıp, Şehir Hastanesi bünyesinde toplanacağı gibi bir gerçek varken, Samsun’un merkezindeki Tekkeköy’e hastane yapmak ne kadar mantıklı, bir değerlendirme onu da bilemedim..
Cumhurbaşkanı’nın Nerik Antik Kenti ile ilgili söylediklerinden ben de heyecan duydum ama 19 Mayıs’ın Yüzüncü yılına dair bir müjde vermemesine de bir o kadar şaşırdım.
Yüzüncü yıla dair geçen hafta Cumhurbaşkanlığı Genelgesi yayınlandığını biliyorum elbette ama genelgede detaylı bilgi olmamasının yanı sıra, bütçeye dair ipuçlarının da olmaması nedeniyle, Cumhurbaşkanı’nın, Yüzüncü yıla dair bir müjdeyi Samsun mitinginde vermesini beklemiştim ancak, bu konuda hayal kırıklığı yaşadığımı da söylemek isterim.
Cumhurbaşkanı’nın Samsun’un Endüstri Bölgesi ilan edileceğine dair vaadinin en büyük müjdesi olarak lanse edilmesine de şaşırdım.
Endüstri Bölgeleri kanunun 2002 yılı Eylül ayında çıkarıldığını ve bu konuda bir yönetmelik yayınladığını ama Endüstri Bölgelerinin ancak iki yıl önce kurulmaya başlandığını da biliyoruz.
İleri teknoloji kurulmasını ve bu esasa dayalı yatırım yapılmasını öngören endüstri bölgeleri ile ilgili kararın ilk örneklerine bölgemizde Trabzon ve Zonguldak’ta rastlıyoruz.
Dünya Gazetesinde aynı dönemlerde görev yaptığımız eski Trabzon Bölge Temsilcisi Selahattin Gurbetli’nin verdiği bilgiye göre, Trabzon TSO tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında arazi kamulaştırılma işlemi tamamlanmış ama henüz elle tutulur ölçüde bir yatırım gerçekleşmemiş.
Endüstri bölgeleriyle ilgili kanun incelendiğinde heyecan verici bir proje olarak göze çarpıyor.
Ancak özellikle bölgemizdeki sanayi ve sermaye yapısı dikkate alındığında, kağıt üzerinde heyecan verse de, Samsun için en azından yatırım ve yatırımcı çekmeyeceği anlaşılıyor.
İleri teknoloji kullanma ve 75 milyon liralık yatırım yapılması gerektiği gibi koşullar var diye söylemiyorum bunu.
Bu konuda Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Samsun TSO Başkanı S. Zeki Murzioğlu arasında geçen diyalogun yarattığı gerginliğin izleri silinmedi henüz.
Samsun’a Endüstri Bölgesi kurmak yerine, Samsun’u bir endüstri bölgesi yapmak gerektiğini söyleyen Murzioğlu’na ‘’Endüstri Bölgeleri Kanununu okumamış, yada anlamamışsın’’ diye cevap veren Bakan Mustafa Varank ile ilgili haber, bu sütunlarda ‘’Murzioğlu’na yapılan ayıp’’ manşetiyle yayınlanmıştı.
(Samsun’da Endüstri Bölgesi Kurmak ve Samsun’u endüstri bölgesi/şehri yapmak aynı şey değil zira)
Samsun OSB’de sadece 52 işletmenin bulunduğu gerçeğinden hareketle Samsun’daki sanayi ve sermaye yapısını en iyi bilenlerden biri olarak Murzioğlu, Endüstri Bölgesi’nin Samsun’a katkı sağlamayacağını öngörecek bilgi ver birikime sahiptir.
Cumhurbaşkanı, Endüstri Bölgesi yerine keşke, Samsun’da yatırım yapanların da, tıpkı çevresindeki Amasya ve Ordu’da yatırım yapanlara verilenler gibi teşviklerden yararlandırılacağına dair bir müjde verseydi keşke.
Endüstri Bölgesi olmasa bile Samsun , böylece belki bir sanayi/endüstri şehri olurdu.
Kim bilir.
***
CHP’nin yok ama MHP’nin de adayı yok
‘’Samsun’da CHP’nin neden adayı yok’’ dediğinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı meydanda alkışlayanlar arasında MHP’lilerin de olduğunu biliyorum.
MHP’liler de Erdoğan’ı alkışladılar mı merak ediyorum.
MHP’ de Samsun’da aday çıkarmadı biliyorsunuz.
Ki; son seçimde, CHP ile MHP arasında sadece bir puan fark vardı.
CHP’nin 147 bin 443 oy aldığı Samsun’da, MHP’nin oyu ise 138 bin 472 idi.
Kaldı ki; İYİ Parti, Samsun’da bir CHP’liyi aday yaptı.