limanbet limanbet bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop jojobet giriş jojobet casino siteleri nakliyat istanbul evden eve nakliyat istanbul eşya depolama
CUMHURBAŞKANI UYARDI
Yazarlar // 11 Aralık 2021 Cumartesi 08:54

İsmail BAŞARAN

Sor zamanlarda market fiyatlarındaki oynamalar üzerine Sayın Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan uyarıda bulundu “Stokçuların mallarına el koyacağız” dedi. Bundan Türkiye’de yoğun bir stokçuluk yapıldığı anlamı çıkıyor. Stokçuluğu yapanlar alıcı durumundaki vatandaşlar mı yoksa satıcı durumunda olanlar mı?

Erdoğan döviz kurlarını bahane ederek stok yapanlara ve fırsatçılara gözdağı verdi.  Stok yapanlara ceza kesilecek bundan böyle. Kesilsin vallahi, hem de yüksek miktarda cezalar kesilsin, diyeceğim de diyemiyorum. Çünkü o zaman da bu işin ucu vatandaşa dokunacak. Çünkü büyük olasılıkla ceza kesilenler ödemelerini yapmadan sattıkları ürünlerin fiyatlarını artıracaklar. Yani olan yine vatandaşa olacak, zenginin malı züğürdün çenesini ağrıtır derler ya, kesilecek cezalar da çenemizi değil ancak cebimizi gerçekten ağrıtacak.

 

KUTLANMAYAN BİR HAFTA

Türkiye’de artık kutlanmayan bir haftaya giriyoruz. Bu haftanın adı Yerli Malı Haftası’dır. Şimdilerde kutlanmıyor, ilkokul sıralarındayken bu haftayı iple çeker evde annemizin elimize tutturduğu çantada kendi bahçemizden ve tarlamızdaki ağaçlardan toplanan meyve ve yemişlerle tutardık okulun yolunu. Ortalama kırk kişilik bir sınıf düşünün. Bu sınıfın siyah önlüklü öğrencileri sıralarda oturmuşlar, sınıftan içeriye girecek öğretmenlerini bekliyorlar. Yine Aralık ayının soğuk bir günü, sabah okula gelirken ellerine tutuşturulan torbalarda ayva, elma, ceviz, fındık, incir kurusu, ayva ve elma kurusu, tatlılar, pastalar, kekler...

Milli Eğitim Müdürlüğü'nün kocaman güğümlerle dağıttığı süt tozundan yapılmış süt dağıtılmaya hazır... Sınıfın sobası gürül gürül yanıyor. Öğretmen sınıfa giriyor.

Yerli malı haftası kutlanıyor. Öğrenciler evlerinden getirdikleri "Yerli mallarını" yiyorlar. Yeme bir tarafa o yıllarda, yani 1960'lı yıllarda öğrenciler yerli mallarını da zor buluyorlardı, çünkü bahçesi ve bağı olmayan aileler vardı. O zamanlar kıtlık vardı ancak yardımlaşma da vardı, ya şimdi?

Öğrenci Çin malı kalem kullanacak, Tayland malı silgi kullanacak, Kore malı çantasını alıp sınıfa girecek. Amerikan malı ayakkabıları da ayaklarında olacak tabi. Colalarını açacak çocuklar, sonra da yerli malı haftasını kutlayacaklar ha… Geçiniz beyler. son yıllarda uygulanan politikalar yüzünden üretmekten vazgeçirilen ve tüketici durumuna getirilen Türk insanını bu kutlama ne kadar yakışıyor ki belki de kutlanmaz artık.

Türkiye'de yerli malı mı kaldı ki yerli malı haftası yapılıyor demeyin, yerli malı için tavrınızı koyun ortaya, ithalata dayalı politikaları sizlere dayatanlara öğrenci sıralarından itibaren karşı koymayı hedefleyin ve tüketen değil üreten bir toplum olabilmenin yollarının aranmasını tavrınızla, hareketlerinizle sağlayın.

Amerikan tütünü, Fransız şarabı, İngiliz birası... Alman'ın bilmem nesi, İsviçre'nin bankaları... İtalya'nın makarnası... Aklınıza ne geliyorsa sayın, çekinmeyin. Mercimeği yurt dışından getiren samanı ithal eden, üretemeyen sadece tüketen bir Ülke’de bizleri yaşamaya muhtaç edenlere sorun Yerli Mallarımıza ne oldu?

GÜNÜN SÖZÜ

Dünya üç gündür; dün, bugün ve yarın. Dün geçti, yarın geleceği belli değil. Öyle ise bugünün kıymetini bil.