Yazarlar // 9 Ocak 2018 Salı 00:05
Ragıp GÖKER
CHP’li delegeler tarafından, Pazar günü yapılan kurultayda İl Başkanı seçilen Tufan Akçagöz’ün mazbatasını aldığı gün, AK Parti’de ise teşkilat mensuplarına, koltuğundan alınacağı anlaşılan, ‘’Muharrem Göksel’in yerine kimi atayalım?’’ sorusunun yöneltileceği Temayül yoklaması yapılacak.
Muharrem Göksel mevzuunda söyleyeceklerimizi daha sonraya erteleyip, evvela CHP’nin seçimine dair düşüncelerimi aktarmak isterim.
Tufan Akçagöz, görev süresinin son altı ayı hariç büyük bir bölümünü boşa harcadıktan sonra yeniden aday olduğu bu seçimi nasıl kazandı?
Öncelikle şunu belirtmek isterim:
Bir ay öncesine kadar, son aylardaki performansına baktığımızda Tufan Akçagöz’ün gireceği ilk seçimi kazanacağını ben de düşünüyordum.
Ancak, özellikle, İlkadım ve Atakum ilçe Başkanlarının desteğini almış Suat Binici’nin, tecrübesinden yararlanarak, son haftaya girilirken, Akçagöz’ü yeneceğine inandığımı da itiraf etmeliyim.
Bu arada, geçen hafta bu konuda yayınlanan iki yazımı takip edenler, ‘’Suat Binici- Cemil Deveci işbirliğinde ilk kazığı kim atacak?’’ diye sorduğumu da hatırlayanlar olacaktır.
Bu işbirliğinin yapay olduğu belliydi.
Cemil Deveci’nin Atakum İlçe Başkanlığını, Atakum Belediye Başkan adayı olmak için istediğini, Suat Binici’nin de o koltuğa Aylin Tat’ı hazırladığını bilmeyen yoktur.
Suat Binici’nin listesi hazırlanırken bu konuda tartışmaların yaşandığı da biliniyor.
Bu işbirliğini doğru bulmayan Atakum delegelerinin de Cemil Deveci’ye baskı yaptıkları duyuluyordu.
Atakum ilçe kongresini kazanana kadar Suat Binici’nin desteğine muhtaç olan Cemil Deveci, son ana kadar yanında görüntü verse de, Binici’ye Atakum’dan beklenen destek gelmedi.
Seçimlerde müttefiklerine kazık atmasıyla bilinen Suat Binici, kendi silahıyla vurulmuş oldu aslında.
İlk kazık Deveci’den geldi yani.
Aynı şey değil belki ama Suat Binici’nin bir başka müttefiki olan ilkadım İlçe Başkanı Fatih Türkel’den de beklenen desteği alamadı.
İlkadım delegelerinin, Binici’nin geçmişte sergilediği hizipçi tavrından çekindikleri için Akçagöz’ü tercih ettiklerini düşünüyorum.
Tufan Akçagöz, başarılı bulunduğu için değil, eskilerin deyimiyle ehven-i şer (kötünün iyisi) olduğu için seçilmiştir.
Metin Telatar’ın aldığı düşük oyu ise, ‘’siyasete yeni girdi’’ diye değerlendirmek, Metin Bey’i teselli eder belki ama siyasete devam edecekse, bu O’na yapılacak büyük bir kötülük olur.
Metin Telatar, gerek, memuriyeti gerekse, EMO’daki görevleri ve hatta Mobil Santral mücadelesi sırasındaki performansı nedeniyle özellikle sosyal demokratlar tarafından çok beğenilen bir isimken, girdiği ilk seçimde neden hezimete uğradı.
Metin Telatar, kendi siyasi gücüne güvenerek aday olmadı.
Telatar, aday olma cesaretini kendisinde bulamayan ve CHP’de siyasi ömrünü tamamlamış iki ismin yönlendirdiği bir ekip tarafından ite kaka aday yapıldığına dair bir algının kurbanıdır.
Metin Telatar, gelecekte CHP’de siyasete devam edecekse, kendisine buna göre bir yol haritası çizmelidir.