Hiç bir partinin tek başına iktidara gelme şansı bulamadığı 7 Haziran seçiminden yaklaşık 5 ay sonra, Türkiye 1 Kasım’da yeniden seçime gidiyor.
Seçimle ilgili tahminlerimizi yapmadan önce süreci bir kere daha hatırlamakta fayda görüyorum.
Şöyle ki:
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçimlerden birinci parti olarak çıkan AK Parti’nin Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’na hükümeti kurma görevi vermişti.
AK Parti ve CHP bir ayı aşkın süreyle koalisyon görüşmesi yapmışlardı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaoğlu’nun koalisyona sıcak baktığını açıklaması nedeniyle herkes bu koalisyonun kurulabileceğine inanmıştı.
Ve fakat
Cumhurbaşkanının koalisyon için öne sürülen şartların, AK Partinin ilkeleriyle örtüşmesi gerektiğini söyleyerek “AK Parti herhalde intihar edecek değil” şeklinde açıklamalarının hemen ardından bir araya gelen Davutoğlu – Kılıçdaroğlu görüşmesinden koalisyon kararı çıkmamıştı.
Yaklaşık 20 gün sonra yeniden oy kullanacağız.
Seçim sonucunu şimdiden tam olarak kestirmek mümkün değil ama nasıl bir sonuç çıkacağı da merak ediliyor.
AK Partinin yeniden tek başına iktidar şansını yakalaması HDP’nin alacağı sonuca bağlı olsa da, anket sonuçlarının bazıları bunun mümkün olduğunu söylerken, bazı sonuçlar ise 7 Haziran sonuçlarının bir tekrarı olacağını belirtiyor.
Hedef HALK Gazetesi olarak biz de bazı ilçelerde yaklaşık 3 bin 500 kişiye bunu sorduk.
Sonuçların yakında açıklanacak olması nedeniyle bu anketimize dair şimdilik bir şey söylemeyeceğim.
Bu seçimin Samsun sonuçlarını belirlemede Bafra birinci derecede etkili olacak.
Zaten 3 partide listelerine Bafralı aday koydu.
Ama ben Bafra ile birlikte İlkadım, Kavak, Terme ve hatta Çarşamba’dan gelecek oyların sonuca etki edeceğini düşünüyorum.
1 Kasım seçiminin, 7 Haziran sonuçlarına göre değişiklik gösterip göstermeyeceği merak ediliyor.
Milletvekili sayısı, partiler arasında D’Hont sistemi denilen bir hesaplamaya göre dağıtılıyor.
Bu sisteme göre partilerin aldığı oylar, önce ikiye, sonra üçe ve daha sonra da 4’e bölünüyor.
Sistem her ile peşinen bir milletvekili veriyor, sonra nüfusa göre illerin çıkaracağı milletvekili sayısı belirleniyor. Biliyorsunuz Samsun’a 9 milletvekili düşüyor.
7 Haziran’da 408.378 oy almış AK Parti, en çok oyu aldığı için 1 milletvekilini zaten peşinen alıyor. Sonra 408 bine göre 2. sandalyenin de sahibi oluyor, 408 bin daha sonra ikiye, ardından üçe ve son olarak da dörde bölünerek milletvekillerinin dağılımı yapılıyor.
7 Haziran sonuçlarına göre CHP'nin 177 bin 616, MHP''nin136 bin 454 oyu, AK Partinin aldığı 408 bin dolayındaki oyun üçe bölünmenden sonra 2 şer milletvekili kazanmışlardı.
MHP, 2. sandalyeyi nasıl korur, bunun için öncelikle kendi oylarını muhafaza etmesi gerekir ama bunun olabilmesi için AK Partinin de oylarını daha fazla artırmaması gerekiyor.
Bu hesaba göre CHP üçüncü milletvekilini nasıl kazanır?
Şimdi yine AK Partinin aynı oyu alacağı varsayımından hareket edersek, öncelikle 408 bin 378 oyun ikiyi bölünmesine denk gelen 204 bin 189 oyu geçmesi lazım. Bu da yetmez CHP’nin Samsun’dan 3 sandalye çıkarması için oylarının ikiye bölümü, AK Parti’nin oylarının 4’e bölümünden fazla olması gerekir.
Yani özetle şu:
1 Kasım’da AK Parti ve CHP’nin 7 Haziran’a göre aynı sonuçları alacağını var sayarsak, Şaban Sevinç’in seçilmesi için partisinin oylarını, 26 bin 773 kadar artırması yetecek gibi görünüyor.
Şaban Sevinç bunu başarır mı?
CHP’nin Samsun’da oyları artıyor, bunu saha çalışmamız sırasında biz de gördük.
Samsun’da şu an için en zordurumdaki adayın MHP’li Hüseyin Edis olduğunu söylersem abartmış sayılmam ama Şaban Sevinç’in durumu için söylenecek söz şudur
Zor ama imkansız değil.