limanbet limanbet bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop jojobet giriş jojobet casino siteleri nakliyat istanbul evden eve nakliyat istanbul eşya depolama
CHERY'ye Arsa Bulmak
Yazarlar // 22 Ağustos 2024 Perşembe 09:47

Ragıp GÖKER

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Yusuf Ziya Yılmaz, batı çevre yolu projesinin tasarruf tedbirleri nedeniyle bir yıl ertelendiğini duyururken, Çinli otomobil firmalarının fabrika kurmak için talep ettikleri arsa konusu için ise ''Konu o kadar basit değil. Yer meselesi henüz daha konuşulmadı'' demiş.

Oysa Çinli firma CHERY'nin fabrika kurmayı düşündüğü Samsun'da arsa için incelemelerde bulunduğu biliniyor.

CHERY yetkililerinin Gelemen sahilinde kurulacak yeni OSB alanında incelemelerde bulunduğu biliniyorken, Samsun'da 20 yıla yakın Büyükşehir Belediye Başkanlığı da yapmış, iktidar partisinin şu an için en güçlü isimlerinden biri sayılan Yusuf Zıya Yılmaz'ın ''Bu konu o kadar basit değil'' şeklindeki açıklaması, doğrusu bu ya kafaları iyice karıştırdı.

CHERY'nin fabrikasını kuracağı arsa ihtiyacının tahminen yeni OSB alanının yaklaşık yarısına denk geliyor.

Bu durumda, Yılmaz'ın ''konu o kadar basit değil'' şeklindeki açıklaması, yeni OSB'de arsa tahsisi konusunda birilerine verilmiş sözler mi var sorusunu akla getirdi.

Ki;

OSB alanlarında arsa tahsisi sırasındaki sürecin, zor işleyen bir süreç olduğu bilinir.

OSB için planlanan alanların, her talebi karşılayacak ölçekte olmaması gibi zorluklar bir tarafa, 'rant' amaçlı beklentiler de tahsis sırasında çıkan zorlukların nedenlerindendir.

Rantsal beklentiler, tek taraflı da olmaz hiç bir zaman.

''yatarım yapacağız'' diyerek tahsislerden yararlananlar, tahsisini aldıkları alanlarda fabrika kurmamışlar ve arsaları daha sonra yüksek fiyatlardan devretmeye çalışmışlardı.

Ki;

Gerek Merkez OSB'nin, gerekse Gıda OSB ile ilçelerdeki diğer OSB'lerin kuruluşu sırasında bu tür örneklere rastlanmıştı.

Belediyelerimizin de yatırımcılara 'yolunacak kaz' anlayışıyla bakmaları da OSB'lerdeki arsa tahsislerini ve fabrika inşaatlarının yapım sürecini uzatan diğer unsurlar olmuştur.

Manisa BYD'ye fabrika kurabileceği kadar yeterli alanı bulmuşken, CHERY'nin fabrika kurma niyetiyle Samsun için böyle bir fırsat yaratılmışken, iktidar partisinin en yetkili ağzından çıkan ''konu o kadar basit değil'' şeklindeki sözleri nasıl anlamlandıracağımı bilemedim.

Oysa günümüzde çıkarılan bir kararnameyle, her zorluğun bile kolaylaştırıldığı biliniyor.

Yeni OSB'de arsa tahsisleri için hatırı sayılır kişilere söz verildiyse bilemem ancak, CHERY, fabrika kurmak için arsa isteyecek, buna karşın ''konu o kadar basit değil'' diyeceğiz öyle mi?

Hadi canım sende!

Kim inanır buna?

*  * *

 

EKMEĞE GİZLİ ZAM
Samsun’da 10 liradan satılan 250 ram ekmek fiyatı dün itibariyle yine 10 liradan olacak belki ama gramajı düşürülerek 200 gramdan satılacak.

Bu ne anlama geliyor?

''Zam yaptık'' diyememişler ama gizli zam kararı almışlar yani.

Yapılan tam olarak budur aslında.

Zam haberinden ilkin, bizim gazetenin gurup içi haberleşme sisteminden Tufan İpek’in yaptığı uyarıyla haberdar olmuştum.

Ve fakat.

Ekmek zammı öyle kolay alınacak kararlardan biri olmadığını bildiğim için pek ihtimal vermemiştim açıkçası.

Ki;

Sahiden de ekmeğe zam kararı, öyle ''yaptım oldu'' denilecek türden kararlardan değildir.

Hangi seçim öncesiydi bilmiyorum ama fırıncı esnafının, artan maliyetler nedeniyle zarar ettiklerini söyledikleri bir dönemde sanırım Salıpazarı’nda nabız yoklarken, bir fırıncı esnafına ''zam bekliyor musunuz? '' diye sormuştum.

Esnaf, ''her şey zam yapılır ama özellikle de seçim arifesinde  bir tek ekmeğe zam olmaz'' demişti.

Sahiden de halkımız her zammı kabullenir de bir tek ekmek zammına karşı çıkar ve tepki gösterir.

Samsun’da, fiyat aynı tutulup, gramajın düşürülmesiyle uygulamaya konulan gizli zam yönteminin uygulanma nedeni de bu olmalı.