Sanata sevdalı insanların yaşadığı bir kent olması nedeniyle çok ayıda ses ve saz sanatçısının yanı sıra sinema ve tiyatro sanatına ülke genelinde bilinen isimler yetiştirmiş bir şehirdi Samsun.
Rahmetli Taner Çağlayan'ın liderliğindeki Samsun Musiki cemiyetinde onlarca ses ve saz sanatçısı yetişmişti Samsun’dan.
Çok sayıda oyunun sergilendiği ve bizimde onlarcasını izlediğimiz oda tiyatrosu bile vardı Samsun'un.
Ki;
Rahmetli Ragıp Erden'in rahleyi tedrisinden geçmiş çok sayıda Samsunlu genç, oda tiyatrosu sayesinde tiyatro sanatına sevdalanmıştı.
Bir çoğu halen kısıtlı imkanlarla ayakta durarak perdelerini açmayı sürdürerek,amatör guruplarla tiyatro sanata katkı vermeye çalışıyorlar.
Rahmetli Ragıp Erden'in rahleyi tedrisinden yetişenlerden biri de Samsun'da ''Düşevi Oyuncuları'' adı altında kurduğu gurubuyla Samsun halkını tiyatro sanatıyla buluşturmaya devam eden Cem Kaynar'dır.
Ki;
Cem Kaynar, sadece sahne performansıyla da sanata katkı vermekle yetinmiyor.
Kurslar açarak Samsunlu çocukların ve gençleri tiyatro sanatına kazandırmaya çalışıyor.
Ki;
Cem Kaynar, gençleri sanata kazandırmayı kendine iş edinmiş.
İyi ki de Cem bunu yapıyor ama Samsun’da gençleri sanata kazandırma işi Cem Kaynar’ın gayretiyle sınırlı kalmamalıdır.
Bu aktiviteyi belediyeler neden yapmıyor?
Sahi;
Kemal Vehbi Gül döneminde bile Samsun Belediyesinde konservatuarı, bütün sanat dallarında gençlerin yetiştiği bir eğitim kurumu gibiydi.
Samsun Büyükşehir Belediye Konservatuarı halen faaliyetini sürdürüyor ancak, konservatuarın, Cem Kaynar'ın Düşevi Oyuncuları'yla yaptığı gibi çocuklarımızın ve gençlerimizin sanata kazandırılması adına yetiştirme kursları açtığını işitmedik bu güne kadar.
Oda tiyatrosu tarihe karışalı çok oldu.
Gazi Sahnesi de, belediyenin kirasını ödemediği için bir süre önce kapanmıştı.
Demem o ki;
Samsun sanat dünyasından Ragıp Erden gibi bir usta geçmiş ve iyi ki Ragıp Hoca'nın rahleyi tedrisinden geçerek Samsun sanatına kazandırılmış, Cem Kaynar ve Kaan Kolcuoğlu, Süleyman Bulut gibi sanatçıları olmuş