Önceki gün Atakum’da inşatları olan bir arkadaşıma ‘’İşler nasıl?’’ diye sorduğumda, ‘’Yapıyoruz ama satamıyoruz’’ cevabını alınca şaşırmıştım.
Zira özellikle Atakum’da, mantar biter gibi inşaat yapıldığını hepimiz görüyoruz.
Ve fakat.
Dün gazetenin ekonomi sayfasındaki ‘’Kasım’da konut satışları düştü’’ başlıklı haberde, satışların bir önceki yıla oranla 22.8, bir önceki aya oranla da yüzde 41 oranında gerilediği bildirilince ‘’Ne olacak bu müteahhitlerin hali’’ diye düşündüm.
Gerek inşat işi yapan ve gerekse sanayilerdeki iş insanlarımızın bir süredir zorluk yaşadığı biliniyor.
Peşi sıra gelen konkardato haberleri de bunu anlatıyor zaten ama Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ülkemizin büyümeye devam ettiğini açıklıyor.
Biliyorsunuz Hazine ve Maliye Bakanı, Türkiye’nin son çeyrekte 1,6 oranında büyüdüğünü bildirmişti.
MHP’li Erhan Usta, ülkemizin büyüme gerçeğinin pek de öyle olmadığını söylüyor.
UstaTwitter hesabından yaptığı paylaşımda, ‘’Son dönemde Türkiye ekonomisindeki resesyon, stagfilasyon, slumpflasyon tartışmaları yapılmaktadır. Resesyon ekonominin 2 çeyrek üst üste küçülmesidir. Yüksek enflasyon ortamında büyümeme (sıfıra yakın büyüme) durumu stagfilasyon, resesyon (küçülme) durumuysa slumpflasyondur’’ açıklamasını yaptı.
Basit bir anlatımla şunu diyor Usta:
‘’Türkiye büyümüyor, aksine küçülüyor’’
Bunu CHP’li bir milletvekili söylese, ‘’Hadi canım AK Parti’nin Türkiye’yi büyütmesini kıskanıyor’’ diye düşünülürdü ama Cumhur İttifakı’nın bir üyesi olan MHP’nin milletvekili söylediğinde dikkate almamak mümkün değil.
Ekonomide rakamları çok iyi analiz edebilen ülkemizdeki birkaç uzmandan biri sayılan Erhan Usta, Bakan Albayrak’ın büyüme rakamlarını, küçülme gibi yorumlayanları eleştirdiğini de hatırlatarak ‘’Ne yazık ki, işin aslı öyle değildir. TÜİK aynı bültende, ekonomimizin çeyrekten, çeyreğe yüzde eksi 1.1 oranında küçüldüğünü ilan etmiştir’’ diyor.
Paylaşımına şunu da, benzer bir durumu yaşayan Hollanda’da çeyrekten çeyreğe yüzde 0.2 büyüme oranının, büyümenin yavaşladığı ve ekonominin küçüldüğü şeklinde yorumlandığını da dile getiren Usta, ayrıca TÜİK’in verileri ABD İstatistik Ofisine göndermesi halinde, bu durumun yüzde eksi 4.3 oranında küçülme olarak yorumlanacağını, çünkü ABD’de büyüme rakamlarının, çeyreğe göre değil, bir yıllık değerlendirmeye göre yayınlandığını belirtiyor.
Bakan Albayrak’ın üçüncü çeyrek verilerini açıkladığı günlerde sanayide verimliğin yüzde 7 oranında gerilediği bildiriliyordu.
Bu da şu demek:
Üretim azalıyor.
Bir çok işyeri kapanabilir.
Ekonomi ile ilgili bir toplantıda sırasında ‘’İşler nasıl?’’ diye sorulan bir iş insanımız, ‘’Yedi kişiyi çıkardım, işime devam ettim’’ diye cevap vermişti.
Alınan bütün önlemlere rağmen her yüz kişiden 11’i hala işsiz.
Böyle devam ederse de rakam büyüyecek gibi.
Allah korusun.