Samsun'da enflasyona endeksli su faturaları can yakmaya devam ederken, bir saati 10 liraya 24 saati 40 liraya çıkan Büyükşehir'in yol kenarı otopark ücretine yetişmek imkansız hale geldi.
Kiracısı parkomat firmasının 4,5 lira ile 10 lira arasında değişen fiyat uygulamasına rağmen, Çiftlik Caddesi üzerinde otopark işletmeciliği yapan Büyükşehir şirketinin yüzde yüze varan farklı fiyat uygulaması dudak ucuzlatırken, bu uygulama enflasyonu yüzde 21 olarak açıklayan TÜİK’i bile zora sokacak özellik taşıyor.
Samsun'da parkomat makineleriyle yaptırılan yol kenarı otopark işletme uygulaması, yasalara aykırı olduğu için mahkemelik oldu biliyorsunuz.
Bulvar, cadde ve sokaklar halkın ortak malıdır.
Nasıl bir binanın çatısı ve merdivenleri gibi alanlar o binada yaşayanların ortak kullanım alanıysa ve komşulardan izin almaksızın o alanlarda keyfi bir düzenleme yapılamazsa, belediyeler de, kullanım halkı halka ait olan bulvar, cadde ve sokaklarda otopark işletmeciliği yapamaz.
Şu konuda anlaşalım.
Otopark yapmak, belediyelerin asli görevleri arasındadır.
Çöpleri nasıl topluyorlarsa, şehir içinde nasıl yeni yollar açıp, çocuk oyun alanları gibi yerleri nasıl yapıyorlarsa, otoparkları da yapmak belediyelerin yapması gereken işlerden biridir.
Belediyeler, mülkiyetleri arasındaki arsalar üzerinde açık ve kapalı otoparklar yapabilir ve bunları işletirken ücret de alabilirler.
Buna itirazımız yok elbette.
Kendi mülkleri üzerinde her türlü tasarrufta bulunabilirler ve kendi mülkleri üzerinde kuracakları otoparkları da, kendileri işletebileceği gibi kiraya da verebilirler.
Ve fakat
Bulvar, cadde ve sokaklarda otopark işletmeciliği yapamazlar.
Yol kenarlarının bir bölümünü oto park olarak da ayırabilirler ancak, buralara park etmiş araç sahiplerinden para alamazlar.
Para alamayacakları gibi işletmeleri için birilerine de kiraya veremezler.
Kafamdan da uydurmuş değilim bunu.
Danıştay Dava Genel Kurulunda onay için bekleyen Samsun İdare Mahkemesi'nin böyle bir kararı var.
Büyükşehir’e ''Sökeceksin o parkomat makinelerini'' dedi mahkeme.
Türkiye'de her mahkeme kararı, taşındıkları üst mahkemelerce anında onaylanmıyor biliyorsunuz.
Bu konudaki nihai karar nasıl çıkar bilemem ama anayasamızda farklı bir düzenleme düzenlemeye gidilmeden şu anki uygulamayı yasa dışı görmeye devam edeceğim.
Şaşırdığım noktada 'yollar vatandaşların ortak kullanım alanlarıdır' gibi gerçek biliniyorken ve mahkemece ''Parkomat makinelerini sökün'' şeklindeki hüküm biliniyorken, Trafiğe açılan Çiftlik Caddesi üzerinde Büyükşehir Belediyesinin otopark işletmeciliği yapmasıdır.
''Burası Samsun, oluyor böyle şeyler'' deyip, böyle bir durumu görmezden gelmeye devam mı edeceğiz.