Samsun Büyükşehir Belediyesi gazete yayınlamaya başlamış.
İyi güzel de, Samsun halkına bu gazeteyle ne anlatılacak.
Hizmetlerini mi duyuracak bu gazete aracılığı ile.
Ki;
Zaten şehrin neredeyse her noktasındaki panolarda bu şekilde duyurular yapılıyor.
Tamamı 'Cek-Cak' şeklinde olsa da bir şekilde projeler anlatılıyor yani.
Öyleyse neden gazete çıkarma ihtiyacı duyuldu.
Bunu doğru anlatabilmek için.
Önce gazete neye denir.
Sonra kime gazeteci denir.
Bu iki kavramın tarifini yapmak gerekir sanırım.
Gazete:
Haber, bilgi, bulmaca ve reklam içeren, genellikle düşük maliyetli kâğıt kullanılarak basılan ve dağıtımı yapılan bir yayım olup, halka güncel olaylara ilişkin bilgi verme amacı gütmektedir.
Bu tarife göre belediyenin gazete çıkarmasında bir sakınca görülmez elbette.
''Büyükşehir'de pekala pekala gazete çıkarabilir'' denilebilir yani.
Ve fakat.
Gazeteyi gazeteciler yapar.
Bu durumda şu soru öne çıkıyor haliyle.
Gazeteci kime denir:
Vikipedia'da ''Gazeteci, gazetecilik mesleğini icra eden; güncel olaylar, akımlar, konular ve kişiler hakkında bilgi toplayıp, olabildiğince tarafsız bir şekilde yayımlamaya gayret gösteren kişidir.'' diye tanımlanıyor ama gazeteci tarifini en iyi Rahmetli Uğur Mumcu yapmış.
Şöyle demiş Usta:
''Gazeteci, haber ve bilgi kaynağına en çabuk ulaşan ve bu kaynaklardan edindiği bilgi ve haberleri okurlara sunan insan demektir.
Gazetecinin bu görevini yapabilmesi için habere, olaya, olguya, belgeye ve bilgiye dayalı yazılar yazması gerekir. Bunun için de gazetecinin güvenilir kişi olması zorunludur. Sır saklayan, haber ve bilgi kaynağını gizlemesini bilen, gerektiğinde hükümetlere ve güç odaklarına karşı savaşmayı göze alan insan, gazetecidir."
Samsun Büyükşehir Belediyesinin ''Büyükşehir'' adını verdiği gazetesini çıkaran arkadaşlar, künyesinde ''Sahibi: Mustafa Demir'' şeklinde yazılı o gazetede Vikipedia'daki tarife göre bile olsa, Büyükşehir'e ait belge ve bilgilere dair haberleri doğru ve olabildiğince de tarafsız bir şekilde yayımlayabilecekler mi?
Uğur Mumcu'nun da tarif ettiği biçimiyle de, gerektiğinde hükümetlere ve güç odaklarına karşı savaşmayı göze alabilecekler mi?
Mesela kütüphane projesi neden durduğuna dair haberleri okuyabilir misiniz Büyükşehir'de.
Başkan Mustafa Demir'in Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun elinden ‘Akıllı Şehir Trafik Güvenliği Projesi' ödülü aldığı gün, Büyükşehir'in en ufak bir kar yağışında bile sınıfta kaldığını ve bu nedenle oluşan kazada 15 yaşında bir kız çocuğunun yaşamını yitirdiğine dair haber yer alacak mı sizce o gazetede.
Kıyı Kenar Kanunu ile korunan sahilde, keyfe keder uygulamalar yapabilmek uğruna kıyı kenar çizgisini by pass etmek amacıyla Kent park'ları Millet Bahçesi’ne dönüştürülmesi veya Büyükşehir’in bir ambulansı, naklen yayın aracına dönüştürülmesi eleştirilebilir mi o gazetede mesela.
Bu ve buna benzer haberlerle ilgili yazı ve yorumları adı ''Büyükşehir'' olan gazetede okuyabilecek miyiz?
Sanmam.
Öyleyse neden gazete çıkarıyor belediye.
Bizim başkanın eleştiriye tahammülü yok anlaşılan.
Bunun için çıkıyor galiba o gazete.
İşadamı Mustafa Demir, ya da siyasetçi Mustafa Demir, cebinden para koyarak bir gazete çıkarsa kim ne der buna.
Bilakis birkaç arkadaşımız o gazetede iş bulacağı için seviniriz bile buna.
Ama ''Başkan eleştirilerden bunaldı'' diye, parasını Samsun halkının ödeyeceği bir gazetenin çıkarılması ne kadar doğru bilemedim.