Yazarlar // 9 Şubat 2021 Salı 15:14
İsmail BAŞARAN
Samsun Büyükşehir Belediye Meclisinin 2016 ve 2017 yılında aldığı bazı tahsis ve kiralama kararları, “kamu zararı soruşturmasına” dönüştü. Sayıştay, 4.1milyon liralık kamu zararını soruşturmak için kararlarda imzası bulunan 80 kişinin ifadelerine başvurmaya başladı. Büyükşehir'in kasasından İlim Yayma Vakfı adına yaptırılması kararlaştırılan 3 milyon 500 bin lira maliyetli okul projesi ile TÜRGEV ve TÜGVA adına yapılan 567 bin lira maliyetli ödemeler, Sayıştay Başkanlığı tarafından mevzuata aykırı bulundu.
Kamu zararı, imzası bulunan isimlerden tahsil edilebilecek. Bu nedenle kararların altında imzaları bulunan 80 kişinin ifadelerine başvurulacak. Bu başvurma işi umarım en kısa zamanda gerçekleşir ve bu işin altından nelerin çıkacağı ve Samsun Halkının paralarının kimler tarafından kimlere peşkeş çekildiği de ortaya çıkar.
Ortaya çıkacak da ne olacak, kimse cezalandırılacak mı? Elbette hayır çünkü o kararın altında imzası bulunanlar kendi imzalarının altında da başka imzaların olduğuna dikkat çekecekler, iş gittikçe büyüyecek ve bir yerde tıkanıp kalacak. Ceza alacak olanları duyacak mıyız, hayır çünkü Samsun Büyükşehir Belediyesini İktidardaki AK Parti’nin ve MHP’nin kurduğu CUMHUR İttifakı ile seçtirdiği Mustafa Demir bulunuyor. İşin üzeri kapatılacak belki de zaman aşımına uğratılacak, sonunda da “Mercek kırıldı” ne yapsaydık yani yenilecek. Vatandaşın ödediği vergiler de o malum vakıflardan tahsil edilemeyecek.
Bu paraları bir muhalefet belediyesi aktarsaydı bir yerlere kesin bir dolu insan yargılanacak belki ceza bile alacaktı. Burada da karşımıza çıkan “Biz yaptık oldu” mantığıdır. Ancak bu harmanın sonu yaklaşıyor, çünkü artık yarın sandık başına gidecek olan halk homurdanmaya başlamış durumda. Keser döner sap döner gün gelir hesap döner sözünün gerçekleşmesi yakındır.
DEMİRTAŞ'TAN YİNE BİR İLK
Samsun İlkadım Belediye Başkanı Necaattin Demirtaş yine bir ilke imza atıyor. İlkadım Belediyesi, güneşten yararlanarak 'elektrik enerjisi' üretmek için harekete geçti. İller Bankası ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun (TKDK) proje desteği verdiği Güneş Enerjisi Santrali'nin finansmanı ise Avrupa Birliği Fonu'ndan sağlanacak.
GES tesisi, 25 dönümlük alana kurulacak ve 3 megavat enerji üretimi gerçekleştirecek. 3 bin konut ve belediyenin hizmet binasının elektrik enerjisini üretecek olan GES, belediye bütçesine de katkı sağlayacak.
Necaattin Demirtaş İlkadım Belediyesinde daha önceki başkanlık döneminde de ilklere imza atmıştı. O ilklerden birisi de bugün çeşitli belediyeler tarafından yapılan ekmek üretimi ve dağıtım zinciriydi. Ankara Büyükşehir, İstanbul Büyükşehir Belediyeleri ekmek üretip vatandaşa ucuz ekmek satıyorlar ya, bu iş on yıldan fazla oluyor, daha önce Samsun İlkadım Belediyesi tarafından yapılmıştı. Başkan yine Necattin Demirtaş’tı.
Demirtaş’ın kurduğu ekmek fabrikasında halen ekmek üretiliyor ve vatandaşa ucuz fiyatla satılıyor. Vatandaşlar da bu pandemi döneminde ucuz ekmeğe ulaşabiliyor. Ancak üretimin yeterli olmadığı vatandaşlar tarafından dile getiriliyor. Belki Belediye kapasiteyi artırır ve üretime hız verir. Ancak bunu yaparken de fırıncı esnafını düşünmek şarttır.
GÜNÜN SÖZÜ
Kargalar ötmeye başlayınca bülbüller susar. (Mevlana)