limanbet limanbet bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop jojobet giriş jojobet casino siteleri nakliyat istanbul evden eve nakliyat istanbul eşya depolama
'Bu Kadar da Olmaz' Dedirten Faturalar
Yazarlar // 9 Şubat 2022 Çarşamba 15:13

Ragıp GÖKER

Zamlı doğalgaz, su ve elektrik faturaları elimize ulaşmaya başladı.

Zamlı faturaları elimize aldığımızda ''Bu kadar da olmaz'' diyerek duruma itiraz etmeyen var mı acaba bilmiyorum.

Sosyal medyadaki bir paylaşımda, Samsun'da bir kulübe bağlı restoran işlemesine 88 bin 712 liralık elektrik faturası geldiğini görünce şaşırdım doğrusu.

Sonra merak edip, kulübün başkanına sorduğumda, o işletme zam öncesi ortalama 35 bin lira dolayında elektrik faturası ödüyormuş.

Bu hesaba göre fark yüzde 150'nin üzerinde olmuş yani.

Bu yazıyı okuyanlar arasında  ''Kulüpse içkili mekandır, gidenler yedikleri ve içtiklerini daha farklı ödesin'' diyenler çıkacaktır.

Ve fakat.

Mesela Havza'da bir değirmene bir önceki ay 110 bin lira dolayında gelen elektrik faturası da bu ay, yüzde 120 dolayında bir atışla 240 bin lira olarak gelmiş.

Ona ne diyeceğiz.

Faturadan dert yanan bu işletmenin sahibine bir arkadaşı ''Cebinde kaç lira var?'' diye sorunca aldığı cevabı ise ''Sadece 5 bin lira var'' şeklinde olmuş.

Evlerde kullanılan elektrik faturaları da can yakmıştı biliyorsunuz.

150 Kw'nın üzerinde tüketenlere faturalar yüzde 125 zamlı gelince halktan itirazlar yükselmişti.

Cumhurbaşkanı, evlerdeki tüketim sınırını 210 Kw'ya çıkardı biliyorsunuz.

Konutlara gelecek elektrik faturaları önümüzdeki aydan itibaren daha az zamlanacak ama esnafın hali perişan hala.

90 bin liraya yakın elektrik faturası gelen kulübü işletenler, faturadaki farkın bir kısmını müşterilerine yansıtacaklar belki ama bu da açığı kapatmaya yetmeyeceği için çalışanlarından bazılarının işine son verecek olmasından korkarım.

Hadi diyelim restoran işletmecisi rakıya suya ve mezeye zam yaparak açığın bir kısmını kapattı.

Elektrik faturasını bir önceki ay 4 bin lira olarak ödeyen mağaza sahibi bu ay gelen 21 bin liralık faturayı nasıl ödeyecek.

İki üç aydır birçok esnafın SGK ve Bağ-Kur primlerini ödeyemediklerini işitiyorum.

Esnaf kaybediyor kaybetmesine de devlet de bir kısım gelirlerinden oluyor bu arada desem elektrik faturaları zamlandıkça KDV oranı da artıyor biliyorsunuz.

88 bin liralık faturaya mesela 13 500 lira KDV tahakkuk etmiş.

Devlet de açığın bir kısmını artan bu tür vergilerden karşılıyor olmalı.

İki gün önce benzin ve mazota zam gelmişti.

Bu yazının hazırlandığı günün akşamında da yeni bir zam bekleniyordu.

Benzin istasyonları da büyük sıkıntı içindeler.

Bir tır mal, mazot ve benzin yani, yaklaşık 400 bin liraymış.

İstasyonların kar marjları da düşürüldü için 400 bin liralık akaryakıt için tanınan kar miktarı böylece 12 bin liraya kadar çekilmiş.

12 bin liranın 8 bin lirasının da kredi kartı komisyonlarına gidiyormuş, 400 bin lira tutarındaki bir tır dolusu maldan istasyona kalan kar bu durumda 4 bin liraya kadar düşüyormuş.

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS)'den yapılan açıklamada, Ocak ayı itibariyle 800 dolayında işletmenin kapandığı duyurulmuşu.

Zamlı elektrik faturaları nedeniyle ki benzin istasyonlarına gelen elektrik faturalarının da 20-25 bin lira dolayında olduğunu düşünecek olursak, Şubat sonu itibariyle kapanan işletme sayısının da artması kaçınılmaz bir durum olarak ortaya çıkıyor.

Zor günlerden geçiyoruz vesselam.

Allah herkesin yardımcısı olsun.