Samsun’un Çarşamba ve Terme ilçelerinde üreticinin geçim kaynaklarından olan Fındık fiyatlarının düşük olması fındıkçıyı üzerken yabancı alıcıları sevindirdi. Fındığın fiyatı 25 ile 30 lira bandında olması üzerine tüccar alım yapmamaya başladı. Böylece alımı yapan yabancı alıcı oluyor. Çünkü işine geliyor, dolar bazında değer biçildiğinde yabancı alıcı malı ucuza kapatmış oluyor. Kaybeden de fındık üreticisi oluyor.
Fındık fiyatlarını açıklayan elbette iktidar, iktidar böylece yine üreticinin yanında değil de özellikle de yabancı alıcının ve tüccarın yanında yer almış oldu. Türkiye’nin değişmez durumu bu. AK Parti göreve geldiği günden beri Türk üreticisinin yanında değil de yabancı alıcıların yanında yer alıyor. Bunun bir tek nedeni olabilir. Üreticinin değil de ithalatçının ve yabancı üreticilerin kazanmasını sağlamaktır.
Karadeniz bölgesinde çay üreticisi ağlıyor, fındık üreticisi ağlamaya başladı. Nasıl oluyor da Karadeniz bölgesinde insanlar AK Parti’ye oy veriyor ve hep birinci parti çıkarıyor? Buna bir anlam verebilen var mı bilmiyorum da ben anlam veremiyorum. Karadeniz’de çay bitti, fındık bitti, tütün bitti. Samsun’da Bafra ve Çarşamba ovasında çeltik bitti. Üretici bizi, esnaf bitti, üretilmeyince satıcı bitti alıcı bitti. Kısaca Karadeniz bölgesinde üretim bitti, tüketim arttı. Bunun sonucu olarak da pazarlarda fiyatlar el yakmaya başladı. Nasıl oluyor da Karadeniz bölgesinin bitik duruma getiren İktidar yine de oy oranını artırıyor?
SALIPAZARI TEHLİKEDE Mİ?
Türkiye, Karadeniz'i vuran sel felaketinde hayatını kaybeden canların yasını tutarken, 'sel tehlikesinin her zaman var olduğu Samsun'da Salıpazarı Barajı'nın verilen sözlere rağmen yapılmamış olması tartışma konusu oluyor.
İktidar her seçim zamanı Salıpazarı’nda baraj yapılacağı sözünü vererek oy devşirirken bu baraj bir türlü yapılamıyor. CHP İl Başkanı Fatih Türkel, İl Başkan Yardımcıları ve CHP Salıpazarı İlçe Başkanı Dursun Darendeli ile birlikte, yapımı yılan hikâyesine dönen Salıpazarı Baraj inşaatı şantiye alanında açıklama yaptılar. İnşaat alanı var ancak baraj yapımına bir türlü başlanamıyor, acaba neden başlanamıyor?
Seçim zamanına ellerinde malzeme karsın ve vatandaşa baraj yapılacağını müjdelesinler diye mi? Nasıl olsa vatandaş verilen sözlere kanıyor, nasıl olsa vatandaş verilen sözler tutulmayınca sesini çıkarmıyor. Ancak unutulan bir gerçek var. Her fırtına öncesi bir sakinlik ve durgunluk olur. Önümüzdeki seçimlerde Karadeniz’de bugün olan sessizlik fırtınaya dönebilir mi, elbette dönebilir. Çünkü artık vatandaşın sesi çıkmaya başladı. Kahve köşelerinde bazı insanlar kendi aralarında iktidarın içinde bulunduğu tutumu ve yönetim şekli tartışılmaya başlandı. Her ne kadar bu konudaki konuşmalar fısıltı halindeyse de öyle görünüyor ki sandığa büyük ölçüde yansıyacak bu sessizlik.
Bu sessizliğin Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a kadar gitmemesinin tek nedeni de mevcut milletvekillerinin “reisten fırça yemeleri korkusu” olmasın?
VATANDAŞ AŞIYA GÜVENİYOR
Samsun da mavi iller arasına girdi. Aşılama yükseldikçe vakalar azaldı. Üçüncü doz aşılarını vurduranlarda yükselme gözleniyor Samsun’da da. Ancak sokaklarda ve kalabalık bölgelerde insanların büyük bölümünün maskelerini çenelerinin altına takmaları veya hiç kullanmamaları maske kullananları tedirgin ediyor. Samsun maviye döndü. Bunun tek nedeni aşılamanın yükselmesi ve vatandaşın aşıya inanması oldu tamam da vatandaş bir de kurallara gerçek anlamda uyabilse.