1979 yılında Samsun'dan havalandıktan sonra Esenboğa Havaalanına inişe geçtiği sırada, Çubuk yakınlarında düşerek Samsun'u acılara boğan uçak kazasında hayatını kaybedenler arasında bulunan Tayyip Altuncu ve 10 yıl önce kaybettiğimiz kardeşi Ahmet Avni Altuncu tarafından 1957 yılında kurulmuş FKK Güney Oto Lastik Takoz Sanayi AŞ.
Tayyip Bey rahmetli olduğunda mesleğe yeni başlamıştım ve bu nedenle tanışıklığımız, o yıllarda çıraklık ettiğim Ferruh Çetin'in Günaydın Gazetesine hazırladığı bir haber için fotoğraf çekmekle sınırlıydı ama Ahmet Avni Altuncu ile uzun yıllara dayanan bir tanışıklığımız ve buna bağlı bir dostluk ilişkimiz olmuştu.
Bir dönem Samsunspor ve Irmak Sanayispor kulüplerine başkanlık etmiş Hüseyin Altuncu'yla da tanışıklığımız vardı.
Hüseyin Altuncu da rahmetli babası Tayyip Altuncu ile benzer bir akıbeti yaşayarak, Samsun’dan Ankara’ya giderken bir trafik kazasında hayatını kaybetmişti.
Şirketi günümüzde Ahmet Avni Altuncu'nun büyük oğlu Ufuk Altuncu yönetiyor
FKK adını, Fazilet.. Kalite.. Kontrol..kelimelerinin açılımından almış.
Sanayide üretimin devamlılığı kaliteden ödün vermemekten geçer.
Devamlılığın sırrı da, kalitenin sürekli kontrol edilmesine bağlıdır elbette ama FKK'nın 64 yıldır sürekli zirvede kalmasının asıl sırrı, şirkete adını veren 'Fazilet' sözcüğünün anlamında saklı olmalı.
Nedir fazilet:
Sözlükler, ''Erdem'' diye tanımlıyor ama derin anlamının '’Yüksek ahlak, doğruluk, alçakgönüllülük ve benzer kişilik özellikleri'' olduğu biliniyor.
Hani ''İsmiyle müsemma'' denir ya, bu tanım, 45 yılı aşkın süredir tanıdığım Altuncu ailesine tam da uyuyor aslında.
Tayyip ve Ahmet Avni Altuncu, FKK'yı kurmadan önce lastik ayakkabı üretiyorlarmış.
Hani bizim ve bizden önceki kuşağın köylerde yaşayanları tarafından kullanılan ayakkabılar var ya, onlardan yani.
Ki, o yılların Türkiye'sinde sanayi diye bilinenlerde bu ve bunun gibi kuruluşlarmış zaten.
Günümüzde madenlerde kullanılan değirmen astarlarını üreterek bu alanda bir dünya devi olma yolunda hızla ilerleyen FKK, 1965 yılında otomotiv sanayi için süspansiyon araçları üretmeye başlamış.
Bir dönem limanlara gemilerin yanaşması için kullanılan usturmaçaların yanı sıra, köprü elastomellerini de üretenFKK, bu sektörde üretim yapan ülkemizdeki iki - üç firmadan biri olarak da dikkatleri üzerine çekmişti.
FKK, Alman devi Bayer'le birlikte işbirliği yaparak geliştirdiği vulkollan teknolojisine dayalı olarak otomotiv sektörü için süspansiyon araçları üretmeye devam ediyor ama şirket, günümüzdeki büyüme stratejisini daha çok madenlerde kullanılan değirmen astarlarının üretimiyle sürdürmeyi tercih ediyor aslında.
Süspansiyon üretiminde zaten rakipsizler.
Bu sütunlarda sıklıkla başarı öyküleri yazmaya çalışıyorum.
Bu yöntem, kişisel tercihim olarak görülebilir belki ama amacım aslında başarı hikayelerini anlatarak genç kuşak sanayicilerine yol haritası çizme çabasıdır.
Başarının sürdürülebilir olduğu ölçüde değerli olduğunu sanırım söylemeye bile gerek yoktur.
Kurulduğu 1957 yılından itibaren sürekli büyüyerek, sektörünün öncülerinden olmak gibi bir özelliğe sahip FKK'nın başarısı da her türlü övgüye değer sanırım.
Rahmete kavuşmuş Tayyip ve Ahmet Altuncu ''Başlamak başarmanın yarısıdır'' anlayışıyla bilinmeyene doğru çıktıkları bu yolda başarılı olmuşlar elbette ama ailenin sonraki kuşakları da 'mirasyedi' gibi davranmayarak şirketi başarıdan başarıya taşımamışlar.
Bize kutlamak düşer ama kutlamanın ötesinde umarım ve dilerim sanayileşme yolunda henüz emekleme devresinde olan Samsun'un gençleri, bu başarı öyküsünden kendilerine düşen payı alır.