Samsun Sahillerinde kum zambaklarının korunması için yanı başlarına tabela yerleştirildi. Dünyada nadir rastlanan ve nesli tükenmekte olduğu için Dünya Doğayı koruma Birliğince koruma altına alınan kum zambakları, Tekkeköy ve Alaçam sahillerinde doğal şekilde yetişiyor. Ağustos ve ekimde açan beyaz çiçekleri dolayısıyla "sahillerin gelini" olarak adlandırılan kum zambaklarını ticari kazanç için sökenlere ise Çevre Kanunu kapsamında 77 bin lira ceza kesiliyor.
Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından, zarar verilmemesi için zambakların yetiştiği iki noktaya uyarıcı tabelalar asıldı. Belediye böylece doğaya sahip çıktığını gösterdi. Tabelalarda, zambakların olduğu kumsallarda ateş yakılmaması, buralara araçla ve evcil hayvanlarla girilmemesi uyarısı yapılıyor.
Bu zambaklar Samsun’dan başka Karadeniz bölgesinde hatta Dünya’da ender rastlanan ve açan zambaklar sadece tabelalarla değil ciddi olarak korunuyor. Zambaklar yetiştiği bumun üzerinde yani sahilde bile koruma altına alınıyor. Çevresi düzenleniyor insanların ve hayvanların zarar vermesinin önüne geçiliyor. Bu nerede yapılıyor?
Yıllar önce gittiğim bir bölgede var aynı zambaklar. Bartın’ın İnkum bölgesinde. Buraya ilk olarak yaklaşık 35 yıl önce girmiştim ilk kez. Türkiye’nin en çok satan gazetelerden birisinin Karadeniz Temsilciliğini yaptığım dönemde yolum düşmüştü İnkum’a. Samsun’da yetişen o zambaklar kumun üzerinde İnkum’da da var.
Var da orada Belediye boş durmuyor. Bartın Belediyesi İnkum’u kum zambağı yöresi olarak festival düzenleyip tanıtıyor. Kısaca Belediye hem İnkum’u hem de kum zambağını tanıtıyor Dünya’ya. İnkum’u ilk gördüğümde Ankara Üniversitesi’nin tesisleri vardı bölgede. Yani o İnkum yıllar önce keşfedilmişti Ankara tarafından. Ankara Üniversitesi’nin tesisleri vardı orada. İnkum sadece zambaklarıyla tanınmıyor Dünya’da. Güneşin en güzel battığı bölge olarak nam salmış.
Samsun’da kum zambakları var, şimdi Büyükşehir ve Atakum Belediyelerine düşen görev zambakları koruma altına alıp çoğalmalarını sağlamaktır. Bunu yaparlarsa Samsun’un ismi daha çok duyulacak, satışıyla belki de gelir sağlanacak. Bunun için ise önce yeşili doğayı çiçeği sevmek gerekir. Belediye olarak yeşile önem vermek gerekir. Sadece betonlarla ilçelerin ve illerin hatırda kalmadığı bilinmelidir.
Kum zambakları neyse beyaz zambaklar da tarihi anlatır. Okuduğum bir kitap var ve Dünya Edebiyatında yer etmiştir. Adı “Beyaz Zambaklar Ülkesindedir. Rus asıllı bir yazarın, Rusların Fin halkına yaptıkları baskı politikasını yazması, kitabın en orijinal tarafı olsa gerekir. Dünya bir asırdır bu kitabı okuyor...
Beyaz zambaklar ülkesinde; hem Finlerin, hem Bulgarların, hem de Türk milletinin ulusal bilinç elde etmesinde tol oynar. Bulgar yazar G. Baltaciev; kitap hakkında şunları yazmıştır: "İnanıyorum ki, biz Bulgarlar bir ulus olarak topyekün olduysak, bunu Grigory Petrov`un kütüphanelerimizdeki eserlerine borçlu olduğumuzu iftiharla söyleyebiliriz.”
İnsanlar iftihar duyuyor yazılanlarla. Biz ise ne yapıyoruz? Samsun’da Sivas’a giden Kurtuluş Yolu’nu ne zaman düzenliyoruz, Samsun’da Sivas’a seferler düzenliyor muyuz, bunu acaba hangi belediye yapacak merak ediyorum.
GÜNÜN SÖZÜ
Başarının şartları, bilmek, istemek, cüret etmek ve susmaktır. (Axel Munthe)