limanbet limanbet bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop jojobet giriş jojobet casino siteleri nakliyat istanbul evden eve nakliyat istanbul eşya depolama
Belediyelerin Kolay Para Bulma Yöntemleri
Yazarlar // 12 Mayıs 2021 Çarşamba 22:57

Ragıp GÖKER

Su sayaçlarının sahibi kim?

Belediyeler, bakım yapmak ve sökme-takma gibi uygulamalarla su sayaçları üzerinde her türlü hakka sahip olduğunu düşünüyor.

Ve fakat.

Daha geçenlerde, Avukat Arzu Sabuncu tarafından mahkemeye taşınan su fiyatlarıyla ilgili davada mahkemenin atadığı Bilirkişi, ''Su sayaçları tüketicinin'' dedi.

Bilirkişi dolayısıyla, sayaçlar için her ay su faturasına yansıyan sayaç bakım ücretini de hukuka aykırı olduğu görüşünü savundu.

Mahkeme bilirkişinin bu görüşüne uyarsa, Büyükşehir su faturalarına bundan böyle sayaç bakım ücretini yansıtamayacak.

Mahkeme, Bilirkişi'nin ''Sayaçlar tüketicinin malıdır'' şeklindeki görüşüne uyar ve bu yönde bir karar verirse, sayaçlar üzerindeki her türlü tasarruf da bize ait olacaktır.

Dolayısıyla Büyükşehir, ''Sayacını değiştirdim'' diyemeyeceği gibi, 28 liradan 37 liraya çıkan sayaç sökme- takma parası da alamayacaktır.

Aldıklarını da iade etmesi gerekecek belki de.

Sayaç bakımı ve dahi, sayaç- sökme takma gibi işlemler belediyelerin halka 'Salma' yaptıkları uygulamalardan biridir.

Bir nevi, kolay para toplama yöntemidir.

Emlak vergileri yılda iki taksit halinde alınıyor ama çevre temizlik vergisi her ay içme suyu faturasına yansıtılıyor.

Bu da dolaylı vergilerden biridir ama belediyelerin para bulma yöntemlerinden biri de evlerin dış kapılarındaki numaraları değiştirmektir.

Kapı numaralarını değiştirmek Allah Selamet versin, eski belediye Başkanlarından Kemal Vehbi Gül'ün sık sık başvurduğu uygulamalardan biriydi.

Her ay su faturalarına yansıtılan 'Atık Su' bedeli de dolaylı vergi uygulamalarındandır.

Evlerin mutfak ve lavabolarında kullanılan atık suyun taşınması ve yerleşim merkezlerinden dışarıya atılması için yapılan yatırımlar, belediyelerin bütçelerindeki harcama kalemlerinin başında geliyor.

Bu nedenle atık su bedeline kimsenin itiraz edeceğini sanmam.

Atık su bedeli, Yusuf Ziya Yılmaz'ın, Rahmetli Muzaffer Önder'i yenerek Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiği 1999 seçimlerinin en çok konuşulan konusu olmuştu.

Yusuf Ziya Yılmaz, kampanyasını önemli bir bölümünü ''Atık su bedeli almayacağım'' propagandası üzerine oturtmuştu.

Buna karşın Muzaffer Abi ise belediyelerin atık su bedeli almasının yasal bir zorunluluk olduğunu söylüyordu.

Samsun halkı hala atık su bedeli ödüyor biliyorsunuz.

2004-2009 seçim döneminin Büyükşehir Belediyesinin AK Partili Meclis Üyesi Mustafa Topal, Atık Su bedeli o dönemde içme suyu fiyatlarının içine gizlendiği için Samsun halkının atık su bedelini 'Çifte Kazık' biçiminde ödediğini iddia ediyor.

Mustafa Topal bu nedenle Samsun halkının, yaklaşık 20 yıl önce içme su bedelinin içine gizlendiği için günümüzde 'Atık Su' bedelini de katmerli zam biçiminde ödemek zorunda kaldığını ileri sürüyor.

Vergi vermek boynumuzun borcudur.

Vergi, devlete karşı yerine getirmemiz gereken en önemli ödevlerimizin başında geliyor.

Buna hiç bir Türk vatandaşı itiraz etmeyecektir ancak, özellikle dolaylı vergiler nedeniyle Türkiye, belediyeler dahil, yöneticiler için bir 'Vergi cenneti' gibi bir algı uyandırıyor ama vatandaşlar için gittikçe 'Vergi Cehennemi' gibi bir algı uyandırmaya başladığı dikkatlerden kaçmıyor.