Dün bu köşede Atakum belediyesinde çalışanlara eksik maaş ödenmesi nedeniyle Belediye Başkanı Serhat Türkel'i 'enkaz edebiyatı' nedeniyle eleştirmiştik hatırlarsanız.
Ve fakat.
Dün gazete manşetinden verdiği haberle, Samsun'da enkaz edebiyatı yapan belediye başkanının Serhat Türkel'den ibaret olmadığını bildirdi.
Kavak Belediye Başkanı Şerif Ün ile Tekkeköy Belediye Başkanı Mustafa Candal da, tıpkı Atakum Belediye Başkanı Serhat Türkel gibi ''enkaz devraldık'' diyenlerden olmuş.
Gazete, Atakum belediyesinde eksik maaş ödenmesiyle ilgili olarak, yetkili sendika Genel İş'in de suskunluğuna dikkati çekmişti.
Dün Belediye İş Samsun Şube Başkanı İlyas Yiğit, belediye başkanlarının, belediyelerdeki mali tabloyu bilinciyle göreve talip olduklarını dile getirerek ''enkaz edebiyatı yapmayın'' demiş.
Ki;
Atakum'da çalışanlara eksik maaş ödenirken, Kavak'ta da çalışanların tazminatı da ödenmemiş.
Gazete ayrıca, maaş krizinin Tekkeköy Belediyesinde de yaşandığını hatırlatmış.
Süleyman Demirel, ''boş tencerenin devirmeyeceği iktidar yoktur'' demişti hatırlarsanız.
Belediye başkanları da, ''enkaz devraldık'' bahanesiyle çalışanların maaşlarıyla ilgili tasarrufa giderse, o koltukta oturması çok zordur.
Yusuf Ziya Yılmaz'ın 1999 yılı seçimlerinde Samsun'un Efsane Büyükşehir Belediye Başkanı Muzaffer Önder'i, seçilmesi halinde, Önder'in imzalamamakta direndiği toplu iş sözleşmesini imzalayacağına dair vaadiyle devirmişti.
Sahi!
1999'dan bu yana ne değişti de sendikalar, çalışanların haklarını korumaktan bu kadar uzaklaştı.
TÜRK-İŞ Başkanı, asgari ücret görüşmelerinde açık unutulan mikrofona ''uzasa işi karıştıracağız, kapattım böyle'' diyerek çalışanlardan yana değil de, işveren'den yana tavır alırsa, Genel İş'in de, siyaseten yakın olduğu belediye başkanının, çalışanlarına eksik maaş öderken sessizliğini korumasına da şaşırmamak lazım.
Bu durum, toplumdaki bozulmanın da işaretidir aslında.
Şaşırmamak gerekir belki ama ben yine de bu durumlara şaşırmaya devam edeceğim.
* * *
AMİNA RAVZA’NIN KAHRAMANI OLMAK
SMA hastası Samsunlu Amina Ravza bebek için valilik onaylı açılan yardım kampanyasında süre bir yıl daha uzatıldı.
Ve fakat.
SMA hastası bebeklerin tedavisinden olumlu sonuç alınabilmesi için 2,5 yaşından gün almamış olması gerektiğine dair genel bir inanış var.
SMA hastası Amina Ravza şuan 17. ayına ulaşması nedeniyle onun için süre daralıyor maalesef.
Dün bebeğimizin annesiyle konuştum.
Kampanya da gerekli paranın yüzde 60’ına ulaştıklarını söylerken, kampanyanın başarıyla sonuçlanacağına dair umudunu korurken, sürenin daralıyor olmasının da endişesini taşıyordu.
Amina Ravza için açılan kampanya geçen yıldan bu yana davam ediyor ama kampanyada hala yüzde 60’a kadar ulaşılabilmiş olmamız düşündürücüdür aslında.
İyilikte yarışan bir toplumduk oysa.
Ne oldu da, Amina Ravza için yardımda yarışır olmaktan uzaklaştık.
Ve fakat.
Amina Ravza’nın kahramanı olabilmek için geç kalmış değiliz hala.
Samsun’un iyi insanları Amina Ravza’nın da kahramanlarından biri olacaktır, buna gönülden inanıyorum.