Yazarlar // 24 Ekim 2016 Pazartesi 16:39
Ragıp GÖKER
Devlet Bahçeli, ‘Başkanlık Sistemi’ konusunda ‘’Meclise gelsin görelim’’ diye başlayan çıkışıyla ‘’Sarayın yedek lastiği’’ gibi suçlamalara maruz kalırken, AK Partililer tarafından ise demokrasi havarisi ilan edildi.
Bahçeli, geçen haftaki gurup toplantısında ‘’Millete gitmekten korkmayız’’ diyerek, öneriye destek vereceğini ima edince, bu durum, MHP’de rahatsızlık yaratmış olmalı ki, dün olası halk oylamasında ‘Hayır’ oyu vereceklerini açıklamak zorunda kaldı.
Çünkü başkanlık sisteminin, halkoyuna sunulmasında bir sakınca görmeyen Bahçeli, Genel Başkanlık konusunun ise partisindeki delegelere sorulmasına karşı çıkmakla suçlanıyor.
Bununla da kalmıyor, kendisine rakip olanları partiden bile atıyor.
Meral Akşener kovuldu biliyorsunuz.
Ümit Özdağ ise disipline sevk edildi.
Bu durumda AK Parti ilk adımı atarak, anayasa değişikliği teklifini meclise getirecek.
Önerinin mecliste doğrudan kabul edilebilmesi için 367 kabul oyu gerekiyor.
TBMM’deki sandalye dağılımına göre 367 oyu bulmak imkansız gibi görünüyor.
Teklifinin referanduma sunulabilmesi için ise 330 milletvekilinin kabul oyu yetiyor.
317 milletvekiline sahip AK Parti, ‘Evet’ demek için fire vermese bile değişikliğin referanduma götürülebilmesi için 13 milletvekilinin daha oyuna ihtiyaç duyacak.
Meclisteki oylamada AK Parti, 133 CHP’li, 59 HDP’li ve 1 Bağımsız olmak üzere toplam 193 milletvekilinden oluşan ‘Hayırcı’ bir blokla karşılaşacak.
Teklife MHP’nin 40 Milletvekili, ‘’Millete gitmekte bir sakınca görmüyoruz’’ diyen Genel Başkanları gibi düşünüp ‘’Evet’’ derlerse, Türkiye’nin ‘Başkanlık Sistemi’ değişikliği halkın oyuna sunulacak.
Devlet Bahçeli, olası referandum oylamasında ‘Hayır’ oyu vereceklerini söylese de, MHP’nin yoğun bir kampanya yürütüp, yürütmeyeceği bilinmiyor.
Zira Bahçeli’nin geçmişteki uygulamalara bakarak, partisinin CHP’ ile ortak hareket ediyor gibi görünmesini istemeyeceğini söylemek mümkün.
MHP seçmeni de, HDP ile aynı kararı vermek gibi bir durumu içine sindiremeyecektir.
Öte yandan, AK Parti, devlet olanaklarını da kullanarak, halkın ‘’Evet’’ demesi için güçlü bir kampanya yürütecektir.
Bu arada şimdiden meydanlara çıkan Cumhurbaşkanı da AK Parti ile paralel yürüteceği kampanyada ‘Evet ‘ oyu isteyecektir.
Yani kısaca MHP’nin ‘’Hayır’’ demek için çok istekli davranmayacağı referandumda, değişiklik teklifinin, AK Parti ve Cumhurbaşkanının kampanyaları sonucunda halk tarafından kabul edileceği gerçeği, akla en yatkın seçenek gibi görünüyor.
Devlet Bahçeli, referandum çıkışıyla aslında bir anlamda ‘Başkanlık Sistemine’ şimdiden ‘’Evet’’ demiş oldu.