Türkiye’nin her yerinde Atatürk Heykeli vardır ama Samsun halkının aralarında topladıkları parayla yaptırdıkları heykelin bir benzeri daha yoktur.
Bunun için adı Onur Anıtı’dır.
Atatürk Anıtı Samsun halkının onurudur.
1965 yılında kurulan ve o zamanki adı 1. Lig olan Süper Lig’e Anadolu’dan yükselen ilk takımlardan olan Samsunspor’un ambleminde Onur Anıtı vardır.
Türkiye’de başka hiçbir kulübe ve takıma, Atatürk ile ilgili sembol kullanma izni verilmemiştir.
Kemal Vehbi Gül’ün başkan olduğu dönemde Sülün Kuşu ile temsil edilse de, Samsun Büyükşehir Belediyesinin amblemi de Atatürk Heykeli’dir.
Keza Atakum Belediyesinin de sembolü Onur Anıtı’dır.
Hürriyet Gazetesinin de katkılarıyla 1975 yılında kurulan Ondokuz Mayıs Üniversitesinin (OMÜ) ambleminde de,19 Mayıs şehrine yakışır biçimde Onur Anıtı kullanılır.
Düşman çizmesi altında ezilen vatan topraklarını, işgalden kurtarmak için başlatılan ulusal kurtuluş savaşı için kutlu yürüyüşün başladığı şehirdir Samsun.
Mustafa Kemal Atatürk, kurtuluş meşalesini yakmak için Samsun’dan Anadolu’ya ayak bastığı 1919 yılının 19 Mayıs gününü, kendi doğum tarihi olarak kabul etmiş.
Bu nedenle Atatürk’ün Şehri olarak anılır Samsun.
Samsun halkının büyük çoğunluğu, şehrinin bu özelliğiyle gurur duyar.
Tıpkı Onur Anıtı’yla duydukları gurur gibi.
Türkiye’nin her yerinden yüzlerce insanının her gün görmeye geldikleri Onur Anıtı’nın, kurtuluş gününden adını alan Ondokuz Mayıs Üniversitesinin amblemi olmasını birileri içine sindirememiş olmalı ki, amblemden Atatürk Anıtı’nın çıkarılmasına dair bir öneri üniversite senatosuna bile getirilmiş.
Güzel Sanatlar Fakültesinde görevli bir öğretim üyesi tarafından, birinde Atatürk figürü yani, Onur Anıtı olmadan hazırlanan iki amblem, görüşülmek üzere senato gündemine taşınmış ama bazı üyelerin tepkisi üzerine yeni amblem önerisi, oylamaya sunulmadan gündemden çıkarılmış.
Birkaç kaynaktan doğrulattığımız bu haber üzerine, OMÜ’nün ülkücü kökenli Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç’in bu konudaki görüşünü merak ettik.
Ki; Rektör’ün böyle bir konunun konuşulmasından bile rahatsız olacağına inanırız.
Bu konuda bir öneri geldiğini doğrulayan Rektör Bilgiç, önerinin, amblemden Atatürk Anıtı'nın çıkarılmasını değil de, anıtı daha ön plana çıkarmayı amaçladığını bildirdi.
Görüşüne başvurduğum eski Rektör Ferit Bernay' ın da söylediği gibi birilerinin zevzeklik ettiği anlaşılıyor.