CHP Atakum adayının açıklanmasındaki gecikmenin nedenlerini dün açıklamaya çalışmıştım ama ‘’Atakum’da neler oluyor?’’ diye sormaya bugün de devam edeceğim.
Ancak bu defaki sorum, doğrudan aday adayları ve ilçe örgütüyle ilgili değil.
Belediye meclisinde neler oluyor?
Bunu sormak istiyorum.
Samsun kamuoyu, bugüne kadar gerek Büyükşehir ve gerekse Atakum Belediye Meclisinde neler olup bittiğini Mustafa Tüfek’in paylaşımlarından öğreniyordu.
Mustafa Tüfek 1989’da Samsun Belediye Meclisinde başlayan meclis üyeliğini Metin Burma’nın listesinden seçildiği Atakum Belediyesinde ve dolayısıyla Büyükşehir Belediye Meclisinde sürdürüyordu.
Tecrübesi ve bilgisi nedeniyle CHP gurubu tarafından, her seferinde birçok komisyonun yanı sıra, Denetim Komisyonuna da önerilen isimdi.
CHP Gurubu son komisyon seçiminde de O’nu önermiş.
Bir oy alsa bile seçilecekken, oturuma katılan 6 CHP’li üyenin oyunu almasına rağmen Mustafa Tüfek seçilemezken, o gün Meclis’te olmayan CHP’li bir Metin Tiryaki’ye 19 oy çıkıyor.
Metin Tiryaki, Üç AK Parti, bir MHP’li üye ile birlikte komisyona seçiliyor ama kısa bir süre sonra, eşinin rahatsızlığını gerekçe göstererek komisyon’dan çekiliyor.
Bu durumda Denetim Komisyonunda CHP’li üye kalmıyor haliyle.
Metin Tiryaki’in, içinde olduğunu düşünmek istemem ama Mustafa Tüfek’i komisyona almamak için AK Parti’lilerin uygulamaya koyduğu plan işlemiş gibi görünüyor.
Ancak, kitabına uydurulmuş gibi görünse bile, yapılmış bir yanlış var.
Zira uygulamadaki yönetmeliğe göre, komisyon üyelerinin parti gurupları tarafından önerilmesi gerekiyor.
Bu durumda, gurubunca aday gösterilmeyen bir üyenin seçilmesi ve daha sonra kendisine oy veren AK Partili ve MHP üyelere teşekkür ederek çekilmesi bana ilginç geldi doğrusu.
Bazı dönemlerde ara vermiş olsa bile, bundan böyle aday olmayacağı için Mustafa Tüfek’in 1989’da seçildiği meclis üyeliği, 31 Mart itibariyle son buluyor.
Büyükşehir ve Atakum Belediyesini yönetenler, muhalif bir sesten kurtulmuşa benziyor ama Samsun halkı da, belediyelerde yapılan yanlışları kendilerine net şekilde anlatan bir meclis üyesinden yoksun kalacağa benziyor.
* * *
Gündem Erhan Usta
MHP’den ihraç edilen Erhan Usta’nın bundan sonraki siyasi yolculuğu nasıl şekillenecek?
Bu sorunun cevabını herkes merak ediyor.
İhraç kararından sonra Erhan Usta’nın, sosyal paylaşımlarındaki profillerinden Devlet Bahçeli ve MHP’yle ilgili görüntüleri kaldırarak, sadece Alpaslan Türkeş ve Samsun halkıyla çekilmiş fotoğraflarını koyması enteresandı.
İhraç kararına tepkiler artınca Bahçeli’nin ‘’Açıklamaları parti tüzüğüne uymuyordu’’ şeklindeki çıkışı da ilginçti.
Disiplin Kurulunun, MHP Tüzüğünün 74. Maddesi ve bu maddenin bazı tüzüklerine dayandırdığı kararında, Usta’nın ihracını gerektiren bir hususa rastlayamadım.
Disiplin kurulunun parti tüzüğündeki ilgili madde hükümlerini biraz zorladığı anlaşılıyor.
Şöyle veya böyle MHP’den ihraç edilen Usta, kararı yargıya taşıyabilir elbette.
Ve fakat.
Usta’ya İYİ Parti’den teklif yapıldığını biliyoruz.
Erhan Usta bir kararın eşiğinde şimdi.
İYİ Parti’nin teklifini kabul edecek mi, yoksa kafasında başka bir plan mı var bilmem.
Karın alındığı günün arifesinde kendisiyle görüşmüş ve Türk siyasetinin kendisine ihtiyaç duyacağına dair fikirlerimi paylaşırken, İYİ Parti’nin beklentisine dair fikrini de öğrenmek istemiştim.
‘’Şu aşamada karar vermek istemiyorum’’ demişti.
Ancak siyasette, karar vermek için 24 saatin bile geç olduğunu biliyoruz.
Önümüzdeki birkaç gün içinde Samsun siyasetinde kartların yeniden dağıtılmasını sağlayacak kararlar alınabilir yani
Bu arada CHP İl Başkanı Mehmet Kundak’tan sonra, Milletveki Kemal Zeybek’in de Usta’nın İYİ Parti’den Büyükşehir adayı olmasına yönelik açıklamaları da ilginçti.
İYİ Parti’nin, bir CHP’li Hayati Tekin’e de teklif yaptığını biliyoruz ama ne tesadüf ki, Tekin’e, CHP’den blokaj geldiğine dair haberler varken, CHP Milletvekili ve İl Başkanı Erhan Usta’ya ‘’gel bizim çatı adayımız ol’’ diyor.
Gel de şaşırma..