istanbul sex shop casino siteleri istanbul evden eve nakliyat istanbul eşya depolama baker depolama
Anketler Ne Anlatıyor
Yazarlar // 20 Şubat 2018 Salı 07:14

Ragıp GÖKER

Ordumuzun Afrin’de sürdürdüğü Zeytin Dalı Harekatı başladıktan sonra yapılan anketler, AK Parti ve MHP’nin yeniden yükselişe geçtiğini gösteriyor.
Anket sonuçları, ilk seçimde sandığa bu şekilde yansır mı bilmiyorum ama partilerin politikalarına anket verileri doğrultusunda şekil verdiği de bilinen bir gerçektir.
Afrin harekatındaki başarı nedeniyle, iktidardaki AK Parti ve seçim ittifakı planladığı MHP’nin oylarını arttırmasına şaşırmadım elbette ama anketlere göre özellikle İYİ Partisi’nin baraj sorunu yaşayacak olması düşündürücüdür.
Bütün bunları son anket verilerine göre yazıyoruz, seçim havasına girildiğinde çok şeyin değişebileceğini de biliyorum ama Meral Akşener ve ekibinin halkın ilgisini İYİ Parti’ye çekmek için hamle yapması gerekiyor.
Anket sonuçları ışığında bir değerlendirme yapılacaksa, İYİ Parti’nin, MHP’den oy devşirmesi beklenirken, bunun aksine CHP’den oy çalması da ilginç.
Bu durumda CHP’nin de bir hamle yapması beklenir ama CHP, ‘’statikocu’’ eleştirilerini haklı çıkarırcasına uzun süredir politikalarında bir de değişiklik yapmıyor.
Partilerde politikaları genel merkezler belirler ama yerel teşkilatlar da önemlidir.
Meral Akşener'in halktaki karşılığına rağmen İYİ Parti’nin kurulduktan sonra beklenen ilgiyi görmemesinin birinci nedeni, daha önce merkezde siyaset  yapan partilere oy vermiş olanların, yerel teşkilatlar kurulurken yaşadıkları hayal kırıklığıdır.
Meral Akşener’in, teşkilatların oluşturulması sırasında, MHP’den ayrılırken kendisini yalnız bırakmayan ülkücülere şans tanıması ahde vefanın iyi bir örneğidir elbette ama bu anlayış İYİ Parti’nin merkez siyasetin bir dinamiği olacak şeklindeki beklentilerin boşa çıkmasına neden olmuştur.
‘Demokratlar’ olarak bilinen merkez sağın dinamikleri, dışlandıkları duygusuna kapıldılar ki, pek de haksız sayılmazlar.
Kuruluş aşamasındaki yapılanma, İYİ Parti için, MHP’nin devamı gibi bir algı uyanmıştır.
MHP’nin, AK Parti'yle işbirliği nedeniyle yapılan ‘’aslı varken, replikasına neden oy verelim’’ şeklindeki eleştiri, haklı olarak şimdi İYİ parti için yapılıyor.
CHP’ de ise bilinen o hastalık devam ediyor.
Parti içi rekabet nedeniyle CHP’liler bir birini yemekle meşgul hala.
İl Başkanı Tufan Akçagöz, il kurultayında rakibini destekleyen eski kadın kolları başkanın yeniden aday olmasını engellediği yetmezmiş gibi, bir de partiden attı.
Uzun yıllardır iktidar olmadığı gibi Samsun’da hiçbir belediyeyi kazanamayan CHP’nin, seçim çalışmaları sırasında çalışacak genç ve kadın bulmakta zorlandığı bilinirken, bir dönem önceki kadın kollar başkanının partiden kovulmasındaki mantığı biri bana açıklasa iyi olacak.
Akçagöz, Hatice Ceylan Çakır’ı partiden atma gerekçesini, Çakır’ın sosyal medyada kendisini hedef alan paylaşımlarına dayandırabilir ama partinin il ve ilçe örgütlerinde görev yapanlar arasında Genel Başkanı hedef alan paylaşımları geçmişte görmezden gelmesi ise bu iddiasını çürütür özelliktedir.
CHP İl Başkanı’nın, Samsun gündemine gösterdiği duyarlılık nedeniyle halkın büyük bölümünün beğenisini kazandığı da bir gerçektir.
Anketlerin, İYİ Parti’nin CHP’den oy devşirdiğini anlattığı bir sırada CHP İl Başkanının, enerjisini partisinin oylarını arttırmak yerine parti içi kavgada harcaması hangi mantığa sığar onu da bilemedim.