''Bütün insanları dostun bil, kardeşin bil kızım / Sevincin ürünüdür insan, nefretin değil kızım…''
Türk şiirinin yaşayan en büyük ustası Ataol Behramoğlu, ''Sevginin Önünde'' adlı dizlerinde kızına insanları sevmesi gerektiğini böyle öğütlüyordu.
Sait Faik Abasıyanık da 'Şimdi sevmek zamanı'nda, ''Bir insanı sevmekle başlar herşey'' diyordu.
Ve o dizelerini ''Bir insanı sevmekle biter her şey'' diye bitiriyordu.
Bir insanı sevmekle başlıyorsa her şey ve bir insanı sevmekle bitiyorsa, arada tanık olduğumuz bu nefret iklimini nasıl açıklayacağız.
''Sevgi ve nefret'' kardeş derler.
Asla inanmam.
Ve fakat.
Siyasetçilerimiz mesela kürsülerden bir birlerine olmadık hakaretleri yaparken, birinin başına kötü bir şey geldiğinde de üzüntüleriyle birlikte iyi dileklerini de sunabiliyorlar.
Cumurbaşkanı'nın eşiyle birlikte virüse yakalandığı öğrenildiğinde, ağız birliği etmişçesine bütün siyasetçilerden ''Geçmiş olsun'' mesajları işitildi.
Olması gerektiği gibi..
Siyaset bir yarıştır.
Bu yarış sırasında rakibe övgü beklemediğimiz gibi sevgi sözcükleri işitmeyi de beklemeyiz.
Bunu da yadırgamayız.
Özellikle eleştiriyi doğal karşılarız.
Ve fakat
Hakaret...
Dahası topluma kin ve nefret tohumları ekecek şekilde sözleri de işitmek istemeyiz.
Kürsü nutuklarında Yunus Emre'nin ''Sevelim-sevilelim, dünya kimseye kalmaz'' dediği gibi sözleri duymayı beklemediğim gibi ''Sarmaş-dolaş olalım'' da demiyorum ama bir birimizi de boğazlamayalım yani.
Sevgi dili birleştirir.
Nefret dili ise ayrıştırır.
Cumhurbaşkanı ''O dili koparmasını da biliriz'' sözlerinde Sezen Aksu'yu hedef almadığını söyledi ama o açıklamadan önce durumdan vazife çıkaranlar, Aksu'nun evinin önünde açıklama yaparken kin ve nefretlerini kustular.
Onur Anıtı'nı halatla yıkmaya çalışan o 'İki Alaçağın', Ayasofya gibi Yüce Mabed'in devasa kubbesi altında yankılanan nefret söylemlerinden etkilenmediklerini söyleyebilir miyiz?
Atatürk'ü sevmek zorunda değil elbette herkes.
Ve fakat.
Ömrünü Türk Milletine vakfetmiş ve o amaca ulaşmak için gençliği cephelerde geçmiş büyük komutan ve devlet adamına saygı gösterilmesini beklerim herkes gibi.
Ki;
35 ülkede heykeli dikilmiş, 120 cadde ve 35 meydana adı verilmiş dünyadaki tek lider olarak kabul edilmiş Mustafa Kemal Atatürk bizim kahramanımızdır.
Samsun'da halkın, 90 yıl kadar önce Ata'sına minnet borcunu ifade etmek adına yaptırdığı heykelini yıkma girişimini nasıl izah edeceğiz kendimize.
O anıt Samsun'un onurudur.
Ki;
Bu nedenle adı da 'Onur Anıtı'dır zaten.
Onurumuza dokundu ALÇAKLAR...