AK Parti ve MHP’nin oluşturduğu CUMHUR İttifakı tarafından kurulan Hükümet öyle garip kararlar alıyor ki, vatandaşın yanında olmadığını bu kararlarıyla artık açıkça gösteriyor.
Para parayı çeker derler ya, İktidar vatandaşa verirken kılı kırk yarıyor günlerce düşünüyor ve sonra “yerseniz” diye tek rakamlı yüzdelerle yapıyor zammını. Ancak vatandaştan alınırken İktidar’ın eli hiç titremiyor, hep para babalarının yanında yer alınıyor. Biz vatandaşlar da seçim sandığı önümüze gelince “size para babaları oy versin vatandaş olarak biz vermiyoruz” diyemiyoruz.
Hatırlamayanlar için hatırlatayım: Bakanlar Kurulu'nun 4670 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu'ndaki 11. madde uyarınca çıkarttığı kararların sonucunda doğal gaz satışlarından ÖTV alınmaktadır. ÖTV tutarı, bu kanuna göre satılan standart metreküp (Sm3) başına belirlenir. Standart metreküp doğalgaz sayacından ölçülen hacim değildir. Bu birimin hesaplanması için, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından yayınlanan çeşitli düzeltme katsayıları (mutlak basınç, sıcaklık, üst ısıl değer vb.) kullanılmalıdır. Vergilendirme bu hesaplama sonucunda yapılır.
Ancak rakamlar faturalarda gösterilirken burada da bir hinlik yapılmaktadır. Doğal gaz faturasında ayrı bir kalem olarak gösterilmese de tüm aboneler tükettikleri gaz hacmi üzerinden özel tüketim vergisi (ÖTV) ödemektedir. Genellikle, ÖTV doğal gaz perakende satış fiyatına eklendiği için tüketici, faturaya bakarak bu vergiyi ödediğini anlamayabilirler. İşte bu nedenle de evde kullanılan doğalgaz ve su fiyatları artıyor da artıyor.
ÖTV’nin doğalgazdan alınması bir başka konuda da can sıkıyor. Bir taraftan sanki insanların temizlik ve sağlığa uygunluk kurallarına uymalarını kendileri istemiyormuş gibi özel tüketim vergisi alınıyor. İçilen su yıkanılan el ve banyo için harcanan su ne zaman özel tüketim oldu da vergisini alıyorsunuz? Tencere kaynatılırken, yemek yapılırken harcanan doğalgaz ne ara özel oldu da bundan da özel tüketim vergisi alınıyor?
Merak ediyorum Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ne kadar elektrik, su, doğalgaz kullanılıyor, kullanılan bu ürünlerin bedeli Cumhurbaşkanlığı bütçesinden mi harcanıyor yoksa orada oturan ve orayı kullanan TC Vatandaşlarından mı sağlanıyor?
Ceplerinden ödeseler o KDV ve ÖTV’nin ne kadar olduğunu anlarlardı, ancak vatandaş olarak benim verdiğim vergilerden sağlandığı için giderler haliyle umurlarında bile olmuyordur herhalde…
İLKADIM BORÇ BATAĞINDA
İlkadım Belediyesinin başı önceki dönemlerden kalma borçlardan kurtulmuyor. Belediye Başkanı Necattin Demirtaş bir basın toplantısı düzenleyip bu borçlardan sıkıldığını söyledi.
Demirtaş, “SGK’dan kaynaklanan borcumuz 80 milyon TL civarında. Bu borç her ay kesintiler ile azalıyor. Şu anda belediye olarak borçları düzenli ödeme formatına girdik” dedi.
Belediyeler Devletin resmi kurumlarıdır. Bıraktıkları borçlardan dolayı eleştirilmemeleri gerekir. Eleştirilecek yan, hizmetin toplumun yararına olup olmadığıdır.
GÜNÜN SÖZÜ
Ağaçlar ne kadar yüksek olursa olsun, yaprakları yere düşmeye mahkûmdur. (Çin Atasözü)