limanbet limanbet bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop jojobet giriş jojobet casino siteleri nakliyat istanbul evden eve nakliyat istanbul eşya depolama
1 Mayıs'a Yasak Geldi
Yazarlar // 28 Nisan 2021 Çarşamba 17:16

İsmail BAŞARAN

Cumhurbaşkanlığı bir karar aldı ve kesintisiz sokağa çıkma yasağı belli oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında bir araya gelen Kabine Toplantısı sonrası yeni koronavirüs önlemlerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıkladı.  Sokağa çıkma yasağı 29 Nisan 2021 perşembe akşamı 19:00'dan başlayıp, 17 Mayıs pazartesi saat 05.00'e kadar sürecek. Yapılacak tam kapanma olacak.
Bu sırada yeme içme yerlerinde paket servislerine ara verilecek şartları uyan yerle bu hizmete devam edecek.
Bu tarihlere denk mi getirildi yoksa tam kapanma? Tam kapanmanın bu tarihe denk getirilmesinin altında 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın kutlanmasını önlemek mi yatıyor?
1 Mayıs İşçi Bayramı geldi çattı! Ancak işçiler bu bayramlarını yasaklar nedeniyle kutlayamayacaklar. Her yıl tüm dünyada büyük bir coşkuyla kutlanan 1 Mayıs İşçi Bayramı bu yıl koronavirüs sebebiyle kutlanamıyor ama 1 Mayıs İşçi Bayramı diğer adıyla Emek ve Dayanışma Günü sosyal medyadan kutlanabilecek sadece. Partilerin kongrelerinde binlerce insanı toplayanların İşçi Bayramı’nda yasakları uyguluyor olması sizce tesadüf mü? Bence değil, çünkü iktidar işçilerin bayramlarını sokakta kutlamasını istemiyor.
1 Mayıs nasıl doğdu? İşçi Bayramı’na uzanan sürecin ilk adımının 1856 yılında Avustralya'nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri çalışma saatlerinin azaltılması için başlattığı protestolara kadar dayanıyor. Ancak bu protestolar tarihte, ABD'nin Chicago kentinde işçilerin 1 Mayıs 1886'dan itibaren iş gününün 8 saat olması için başlattığı mücadelenin, 1889'da Milletlerarası İşçi Kardeşliği Teşkilatı’nın Paris Kongresi'nde "işçilerin ortak bayramı" olarak kabul edilmesine kadar uzanıyor.
Amerikalı işçilerin, 8 saatlik iş gününü kabul ettirmek için mücadelesi 1884'te başladı. Chicago'da, Trade-Unions (İşçi Birliği) Kongresi de 1 Mayıs 1886'dan itibaren normal iş gününün 8 saat olarak belirlenmesini kararlaştırdı. 1 Mayıs 1886'da ABD'nin büyük kentlerinde beş binden fazla grev ilan edildi. Polisle grevciler arasında çıkan çatışmalarda bir işçi öldü, çok sayıda işçi yaralandı. 3 gün süren gösteriler sonrasında sendikacılardan dördü idam, dördü ağır hapis cezasına çarptırıldı.
1 Mayıs Türkiye’de de İşçi Bayramı olarak kutlanıyor. Ancak bu yıl sadece sosyal medyada kutlanacak, çünkü alınan Cumhurbaşkanlığı kararıyla kutlamalar yasak. Oysa Pandemi yasakları 1 Mayıs'tan sonraya da bırakılırdı, ancak olmadı.Siyasi Partilerin kongrelerinde virüs bulaşmıyor da işçilerin bayramlarını kutlamalarında mı bulaşacak?
Bu sorunun yanıtını ben bulamadım, siz bulabiliyor musunuz?
Yasaklar altında geçecek olmasına rağmen çalışanların “1 Mayıs İşçi Bayramını” bugünden kutluyorum.

GÜNÜN SÖZÜ
Mutluluk sorumsuz bir yaşam değil, sorumsuzluklarla başa çıkabilme yeteneğidir. (Brown)