YAŞAM // 13 Eylül 2023 Çarşamba 00:08 // Güncelleme: 13 Eylül 2023 Çarşamba 00:08
Karadeniz’in en büyük Roma kentlerinden biri olan ve Tokat’a 69 km uzaklıktaki Sulusaray ilçesinde bulunan Sebastopolis Antik Kenti’nin 2023 yılı kazı çalışmaları sona erdi.
21 gün süren çalışmalar; Tokat Müzesi Başkanlığında, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Akın Temür’ün koordinatörlüğünde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tokat İl Özel İdaresi, Sulusaray Kaymakamlığı ve Belediyesinin desteğiyle OMÜ lisans ve lisansüstü öğrencilerinden oluşan bir ekip tarafından yürütüldü.
“Taş döşemeli Roma yolu tespit edildi”
Sürdürülen kazının bilimsel danışmanı Doç. Dr. Akın Temür çalışmalarla ilgili olarak şu bilgileri verdi:
“Bu yılki kazı, önceki yıllarda kazı çalışmalarına başlanmış olan Bizans Kilisesi ve Roma Hamamı’nda yürütüldü. Bizans Kilisesi’nin güney nefinde gerçekleştirilen çalışmalarda çok sayıda mimari yapı elamanı ve seramik buluntusunun yanı sıra, parçalanmış hâlde bir vaftiz teknesi bulundu. Yine bu sezon, en son 2018 yılında kazısı gerçekleştirilen Roma Hamamı’nda çalışmalara yeniden başlandı. Hamamın doğu sınırını belirlemek için açılan çalışmalarda 3 metre derinlikte, 20 metre uzunluğunda ve 5 metre genişliğinde taş döşemeli Roma yolu tespit edildi. Yapılan kazılar sonucunda yolun kuzey-güney doğrultulu olarak devam ettiği ve doğuya doğru genişlediği görüldü. Önümüzdeki sezon bu alanda çalışmalara kaldığı yerden devam edilmesi planlanıyor.”
“Bölge turizmine canlılık getirecek”
Sebastopolis Antik Kenti’nde yürütülen bu kazıların, sadece arkeolojik malzemenin kazılıp çıkarıldıktan sonra müzelere aktarılmasıyla sınırlı kalmayacağını ifade eden Doç. Dr. Temür, “Disiplinler arası bir anlayış içerisinde bulguların birçok bilim dalı açısından da incelenmesi ve ülkemizde her geçen gün eksikliği daha fazla hissedilen koruma ve restorasyonlarla kalıntıların yeniden ayağa kaldırılmasını da amaçlıyoruz. Bu durum turizm açısından büyük girdiler sağlayarak bölge turizmine canlılık getirecek. Ayrıca çalışmalar bölgeler arası kültürel etkileşimleri belgeleyebilecek önemli bulgular sağlayacağı gibi kentin arkeoloji dünyasındaki yerinin belirlenmesi açısından da oldukça önemli sonuçlar verecek.” dedi.