istanbul sex shop casino siteleri istanbul evden eve nakliyat istanbul eşya depolama baker depolama
Uzman Diyetisyen Keçeci: Karpuz Fazla Tüketildiğinde Vücutta Yağlanmaya Neden Oluyor
SAĞLIK // 27 Mayıs 2015 Çarşamba 00:00 // Güncelleme: 27 Mayıs 2015 Çarşamba 00:00

Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci, yaz mevsiminde karpuz tüketiminin arttığına dikkat çekerek, karpuzun fazla tüketildiği zaman vücutta yağlanmaya neden olan glisemik indeksi yüksek bir meyve olduğunu söyledi.

Uzman Diyetisyen Keçeci: Karpuz Fazla Tüketildiğinde Vücutta Yağlanmaya Neden Oluyor
Yaz aylarının kendini göstermesiyle birlikte, kişilerde yaz meyvelerine olan isteğin arttığını belirten Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci, “Özellikle karpuz bu dönemde başlıca tüketilen besinler arasında yer almakta. Karpuz, yüzde 90’a yakını su olan ancak lif içeriği yüksek olmayan bir meyvedir. Bu nedenle karpuz tüketiminde miktar oldukça önemli. Akşam yemeklerinden sonra kesilen ve tüketilen karpuz miktarı oldukça yüksektir. Ancak karpuz fazla tüketildiği zaman vücutta yağlanmaya neden olabilen glisemik indeksi yüksek bir meyvedir. Özellikle içerdiği C ve A vitaminleri nedeniyle bağışıklık sistemi başta olmak üzere pek çok sisteme iyi gelen karpuz, içerdiği potasyumla kas gelişimi açısından fayda sağlar” dedi.

Antioksidan etkisi oldukça yüksek olan karpuzun kanserojen maddelerin vücuttan uzaklaştırılması ve toksinlerin atılması gibi yadsınamaz etkileri de olduğunu anlatan Diyetisyen Nilay Keçeci, şöyle konuştu: “Yağ ve kolesterol içermediğinden kalorisi düşüktür ancak miktar arttığında karpuz yaz için en sakıncalı meyvelerden biri haline gelir. Özellikle B1 ve B6 vitaminleri içerisinde barındıran karpuz saç dökülmesi ve tırnak sağlığı gibi yararlarının yanı sıra sinir sistemi içinde tüketilebilecek olan meyveler arasında yer alır. Böbreklerin çalışması, idrar söktürücü olması ve barsak faaliyetlerinin hızlanması gibi pek çok sindirim sorununda da karpuzun sayısız faydası bulunmaktadır." Özellikle çekirdeklerinin böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olduğunu anlatan Keçeci, şunları söyledi: "Karpuz suyu sıkılarak 1 çay bardağı şeklinde gün içinde toksin arındırıcı olarak kullanılabilecekken aynı zaman da akşam yemeklerini hafif geçirmek isteyenler için 1 dilim esmer ekmek, 1 dilim peynir, domates, salatalık gibi yeşillikler ve ince iki dilim kesilmiş karpuz şeklinde hafif bir öğün olarak tüketilebilir. Böylece kişiler de yağlanmaya neden olmaz, kilonun korunmasını sağlar, tatlı isteğini azaltır ve tokluk verir. İçerdiği likopen göz sağlığı ve kalp sağlığı içinde koruyucu özellik taşır, tansiyon hastalıklarında tansiyonun düşürülmesine yardımcıdır. Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olan bu meyvenin gün içerisinde belirli miktarda tüketilmesi, sağlıklı beslenme ve kilo verme programlarının vazgeçilmezi olmalıdır.”