SAĞLIK // 2 Haziran 2015 Salı 00:00 // Güncelleme: 2 Haziran 2015 Salı 00:00
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, İlkadım ilçesi Yukarı Avdan Mahallesi’nde 200 dönümlük bir arazi üzerinde kurulu bulunan Samsun Katı Atık Deponisi’nin Türkiye’nin en modern çöp depolama tesislerinden biri olduğunu söyledi.
Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Samsun Avdan Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş.’nin ortaklaşa “Atıktan Enerjiye Yeşil İzler” projesi kapsamında gerçekleştirdikleri “Atıkların Dönüşümü” konulu yarışmada dereceye giren öğrenciler ödüllendirildi.
Aralarında ressam ve heykeltıraş Su Yücel’in de bulundu jürinin ödüle layık gördüğü tasarım ve üretimler Samsun Katı Atık Deponisi’ndeki ‘Dönüşüm Müzesi’nde sergilendi. Yarışmada ‘Bio Apartman’ adlı projesiyle Talha Kaplan birinci olurken, ikinciliği ‘Ge-dö-ro Atıklar Çöp Değildir’ adlı projesiyle Zeynep Yüksel, üçüncülüğü ise ‘Bilinç ve Mutluluk’ temalı resim çalışmasıyla Ece Özkanlı ve Elif Kübra Dal aldı. Ayrıca sundukları video çalışması ile Efe Özyürek, Şule Güdek, Ekinsu Görgülü ve Ceyda Güngör’den oluşan grup, teşvik ödülüne layık görüldü. Atık bitkiler sayesinde ‘Isınan Kumaş’ adlı araştırma projesi ile de Beyza Çetin ise jüri özel ödülüne layık görüldü.
Ayrıca atık pil toplama yarışmasında da 400 pil ile Şehit Yüzbaşı Tunç Fidaner İlkokulu birinci, 100 pil ile Gülsüm Sami Kefeli Ortaokulu ikinci, 72 pil ile Arıburnu İlkokulu üçüncü, 67 pil ile Kubilay İlkokulu dördüncü olurken, 65 pil ile de Ondokuz Mayıs İşitme Engelliler İlkokulu da beşinci oldu. Dereceye girenlere ödüllerini ise Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz verdi.
Ödül töreninin ardından Başkan Yılmaz, Dönüşüm Müzesi’ni Samsun Avdan Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Erol İren ve öğrencilerle birlikte gezdi.
Yarışmanın önemine değinen Başkan Yılmaz, çöpten elektrik üretimi, geri dönüşüm, karbon emisyonu, biyogaz tesisi gibi dünyanın geleceğini ilgilendiren bir alanda çocukların gösterdiği hassasiyet ile gelecek nesiller için sürdürülebilirlik konusuna dikkat çekti.
Samsun Katı Atık Deponisi’ne 2008 yılından itibaren çöp getirmeye başladıklarını ifade eden Başkan Yılmaz, “Bu deponiyi biz inşa ederken, Samsun’da üretilen ve buraya günlük getirilmekte olan 400 ton çöpe göre burayı planlamıştık. Ama şu anda diğer ilçelerimizin tümünde çöp biriktirme istasyonlarında birikmiş olan çöpü de buraya getirmeyi hedefliyoruz. Bu da günlük 800 ton çöp demek oluyor. Bunun için geri dönüşümü önemsiyoruz. Okulların kapanmak üzere olduğu bugünlerde, okullar katı atık ile ilgili, çevre sorunlarıyla ilgili son derece bilinç düzeyi gelişmiş bir nesil yetiştirmeye yönelik çabalarımız var. Çöp üretildikten sonra, ortaya konulduktan sonra onu yok etmek veya gizlemekte miktar olarak azaltma çabası içerisinde olmak yerine çöpün üretimini azaltmak gerekiyor” dedi.
Samsun Katı Atık Deponisi’nin Türkiye’nin en modern çöp depolama tesislerinden birisi olduğunu ifade eden Başkan Yılmaz, “Evlerde ve konutlarda geri dönüşüm malzemelerini mevcut çöp bunkerlerinin içerisine atmaksızın, geri dönüşüm malzemelerini ayrı ambalajlayarak, ayrı ünitelerde bulundurmak ve bu ünitelerden çöp istasyonuna gelindiğinde onu çöpün içine karışmış bir malzeme olmaktan çıkarmak gibi bir çabamız da var. Yani şu anda çöp istasyonunun üzerinde bir geri dönüşüm malzemelerini toplayan bir fabrika var. Bu fabrikanın işini azaltmak için çöpün içine karışmamasını sağlamak gerekir. Yani normal evsel atıkların içersinde plastiğin, kağıdın, camın olmaması gerekiyor. Buradaki çöp istasyonumuzda üretilen çöpün ekonomik bir ekonomik değer haline gelmesi için bir çabamız var. Hastanelerde üretilmiş olan hastane atıklarını, ameliyat atıklarını çöpün içersine atmıyoruz. Çünkü ayrı toplanıyor. Bunlar strilasyon fırınında yani buharla ısıtılan bir fırında bu tıbbi atıklar steril hale geliyor ve ondan sonra gömülüyor. Samsun çöp deponisi Türkiye’nin en modern çöp deponisi olarak şu anda Samsun’a hizmet ediyor” diye konuştu.