SAĞLIK // 8 Haziran 2015 Pazartesi 00:00 // Güncelleme: 8 Haziran 2015 Pazartesi 00:00
Medicalpark Karadeniz Hastanesi’nden Prof. Dr. Güner Kemal Özgür, Ürolojik Cerrahi Derneği Doğu Karadeniz Şubesi toplantısında Trabzon’da prostat kanserli hastaların yolculuğu konusunda konferans verdi.
Yapılan bir çalışmada paydaş ziyaretler sonucu Trabzon’da prostat kanserli hastaların yolculuk sürecinin anlaşılması, hasta datalarının ve ulaşılabilecek kaynakların belirlenmesi ve ihtiyaçların belirlenmesi konusu amaçlandığını belirten Özgür, “Prostat kanserli hastalar tarama, teşhis, tedavi ve takip olmak üzere 4 adıma ayrıldığı bu aşamaların tespitinde Trabzon merkezde bulanan toplan 15 hekim ile görüşmeler yapılıyor. Bu hekimlerden 5’inin üroloji öğretim üyesi veya uzmanı, 5’inin medikal onkoloji öğretim üyesi veya uzmanı, 1’inin radyasyon onkolojisi uzmanı ve 4’ünün ise aile hekimi ile görüşülüyor” dedi.
Hasta veya hasta yakınlarının önce aile hekimi veya direk üroloji kliniğine müracaat ettiği, patolojik teşhis alındıktan sonra ürologlar tarafından medikal onkoloji veya radyasyon onkolojisine yönlendirildiği, bazı hastaların ise medikal onkolojiden radyasyon onkolojisine yönlendirildiği sonucuna varıldığını kaydeden Özgür, “Tarama aşamasında toplumun prostat kanseri ile ilgili bilgi seviyesi yetersiz oluyor. Aile hekimleri prostat kanseri kılavuzuna çok hakim değiller. Teşhis aşamasında ise bir kısım ürologların prostat kanseri ile çok fazla ilgilenmedikleri için hastaları büyük şehirlere yönlendiriyorlar. Tedavi aşamasında ise Tıp Fakültesi ve Eğitim Araştırma Hastanelerinde bu konu ile ilgili multi disipliner bir konseyin olmadığı için özellikle medikal onkoloji ve onkoloji safhasında hasta transferleri geç evrede yapılıyor” diye konuştu.
Özgür, takipte ise hastaların hormon direncinden sonra kemoterapi almak istemedikleri, hastaların doktor doktor gezdikleri, uzmanlıklar arasındaki konsültasyonlarda hastaların ortak bir takip platformu olmadığı ve bu safhada da hastaların büyük şehirlere yönlendirildiğini söyledi.