SAĞLIK // 4 Haziran 2015 Perşembe 00:00 // Güncelleme: 4 Haziran 2015 Perşembe 00:00
TEMA Ordu Temsilcisi Nilgün Gözükan, 7 milyar insanın dünya ölçeğinde yaptığı tüketimin doğanın kapasitesinden yüzde 50 daha fazla olduğunu belirterek, “Dünyanın kapasitesini zorluyoruz” dedi.
5 Haziran Dünya Çevre Günü ile ilgili açıklamalarda bulunan TEMA Ordu Temsilcisi Nilgün Gözükan, yapılan tahminlere göre dünya nüfusunun 2050 yılında 9.6 milyara ulaşacağını, bu nüfusun gıda ihtiyacını karşılamak için 100 milyon hektar daha tarım alanına ihtiyaç duyulacağını belirtti.Buna rağmen her yıl Costa Rica büyüklüğünde 50 bin kilometrekare toprağın erozyonla kaybedildiğini, artan kentleşme nedeniyle sadece Avrupa’da her bir saatte 11 hektar tarım alanının binalarla örtülerek kullanılamaz hale getirildiğini kaydeden Gözükan, “Giderek artan gübre, pestisit ve herbisitlerin kullanımı toprak ve suların kirlenmesine neden oluyor ve insan sağlığını tehdit ediyor. Ormanların ve otlakların tarım alanlarına dönüştürülmesi ve iklim değişikliği nedeniyle biyolojik çeşitlilik azalıyor. Tüm bu olumsuzluklarla üretilen gıdanın 3’te 1’i israf ediliyor, çöp oluyor. Çöpe atılan gıda miktarı Çin, Moğolistan ve Kazakistan ülkelerinin toplam arazilerinden yapılan üretime denk gelmektedir. Çöp olan gıdanın çevresel maliyetleri üretici fiyatları ile 750 milyar Amerikan dolarına ulaştı” diye konuştu.
Gözükan, gelişmiş ülkelerde gıda israfının gelişmemiş ülkelerden daha fazla olduğunu, tüketilen gıdanın yüzde 50’si olan 300 milyon ton gıda maddesinin çöpe atıldığını, çöpe atılan gıdanın bugün dünya çapında yetersiz beslenen 842 milyon insana yetecek miktarda olduğuna da dikkat çekti.
SU YOK!
Dünyadaki toplam tatlı su varlığının toplam su kütlesinin yüzde 3’ünü oluşturmasına rağmen yüzde 2,5’i Antartika, Kuzey Kutbu’nda (Arktik bölgede) ve buzullarda donmuş bir halde bulunduğunu da kaydeden Gözükan, “Buna bağlı olarak 1 milyardan fazla insan yeterli içme suyuna erişememekte, 2,6 milyar insan yetersiz su nedeniyle hijyen olmayan koşullarda yaşamakta ve 1.4 milyon çocuk yeterli temiz su ve hijyen koşullarının olmaması nedeniyle ölmektedir. Dünyada kullanılabilir suyun yüzde 70’i tarım alanlarının sulanması için kullanılıyor. Çöpe giden 1.3 milyar ton gıda için kullanılan su, konutlarda kullanılan 125 milyon kilometreküp suya denktir ve bu miktarda suyun israfı anlamına gelmektedir” şeklinde konuştu.
2050’DE İNSANLIK 3 KAT FAZLA TÜKETECEK
Gözükan, şu görüşlere yer verdi: “Dünya ölçeğinde yaptığımız tüketim, doğanın kapasitesinden yüzde 50 daha fazladır. Bunun sonucunda toprak varlığı kaybı, kirlenen toprak ve su, azalan orman ve otlak alanları, kaybolan biyolojik çeşitlilik ve iklim değişikliği kaynaklı sorunlar küresel ölçekte yaşanmaktadır. Tüketim şekillerimiz değişmezse 2050 yılında artan nüfusla birlikte tüketim üç kat artacaktır. Sürdürülebilir olmayan bu üretim ve tüketim anlayışını ortadan kaldırmak için ekonomik büyüme oranı ile doğal varlıkların kullanım oranını birbirinden farklılaştırmak gerekmektedir. Çözüm, daha etkili yöntemlerle daha az doğal varlık kullanarak toplumun ihtiyaçlarını karşılayacak kadar üretim yapmak ve sürdürülebilir tüketim anlayışıyla kullanılan kaynakları doğanın sınırları içinde tutmaktan geçmektedir. Dolayısıyla dünyanın, gezegenin kapasitesi oldukça zorluyoruz.”