istanbul sex shop casino siteleri istanbul evden eve nakliyat istanbul eşya depolama baker depolama
(özel Haber) 80 Yaşındaki Kanser Hastasına Cerrahi Operasyon
SAĞLIK // 1 Haziran 2015 Pazartesi 00:00 // Güncelleme: 1 Haziran 2015 Pazartesi 00:00

Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Dr. Ümit Haluk İliklerden ile doktor eşinin müdahalesi sonucu 80 yaşındaki yemek borusu (özofagus) kanseri Hasan Bolkan sağlığına kavuştu.

(özel Haber) 80 Yaşındaki Kanser Hastasına Cerrahi Operasyon
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Operatörü Dr. Ümit Haluk İliklerden, yemek borusu kanserinin Van ve bölgesinde sık görülen kanserler olduğunu belirtti. Yemek borusu kanseri ameliyatının açık ve kapalı şekilde yapılabildiğini ifade eden İliklerden, “Kapalı yemek borusu ameliyatı, artık dünyada ileri deneyimli merkezlerde, hastaya sağladığı ameliyat sonrası solunum fonksiyonları, yara yeri komplikasyonları, kesi yapılmadan ve ağrının az olması nedenleriyle tercih edilen konforlu bir yöntemdir. Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ilk kez yaptığımız kapalı yemek borusu ameliyatı, aynı zamanda 80 yaşında koroner arter (kalp damar) tıkanıklığı olan kapalı yemek borusu ameliyatı yapılan Türkiye’deki ilk vakadır” dedi.

İliklerden, yaklaşık 30 santim kesilerle göğüs ve karın boşluğuna girerek yapılan açık ameliyat yerine, kapalı özofajektomi ameliyatını gerçekleştirdiklerini söyledi. Ameliyat sonrası dönemdeki faydaları hastada gördüklerini dile getiren İliklerden, şöyle konuştu: “Hastamızın kalp damarlarında bir tıkanıklığı mevcuttu. Ya bu kalp damar hastalığının giderilmesi için beklenecekti, ya eş zamanlı bir ameliyat yapılacaktı ya da direk bizim yaptığımız gibi yemek borusunun çıkarılmasına yönelik bir ameliyat yapılacaktı. Yalnız biz kalp damar hastalığını bekleseydik bu erken evre tümörün ilerlemesine neden olabilirdi. Bu anlamda Türkiye’de 80 yaşında kalp damar hastalığı olan bir hastaya özofajektomi dediğimiz ameliyat yapılmıştır. Açık ameliyatta bir tercihtir. Ancak, bu açık ameliyatta hastaya karın ve göğüsten yaklaşık 30 santimlik bir kesi yapılır. Çok genç hastalar bile bu kesileri, bu açık ameliyatları tolere edemeyebilir. Bu yüzden kapalı olarak yapılan bu ameliyatta hastaların yarı yarıya enfeksiyonları olmamakta ve hasta daha ağrısız ve konforlu bir hayat sürmektedir.”

Genel cerrahi ve göğüs cerrahi kliniklerinin bazen tek başlarına bazen de birlikte bu tür ameliyatları yaptıklarına dikkat çeken İliklerden, “Bu ameliyatı eşimle birlikte yapmış olmaktan da ayrıca ailece gurur duymaktayız. Bu ameliyatı gerçekleştirmemizde ve cerrahi hayatımızda desteklerini esirgemeyen değerli hocamız Prof.Dr. Çetin Kotan ve Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi yönetimine teşekkür ediyorum” dedi.

Yemek borusu kanserinin bölgede sık görülen bir kanser çeşidi olduğunu vurgulayan Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi Operatör Dr. Duygu Mergan İliklerden de, “Bunlar çok büyük ameliyat. Bunların kapalı yapılabilmesi hastalar için çok konforlu. Bölgemizde sık görülen bir kanser çeşidi olduğu için bu ameliyatların hastanemizde yapılabilmesi, hastaların başka şehirlere gitmemesi bizim için gurur verici bir durum. Hastamızın genel durumu çok iyi, kısa zamanda taburcu etmeyi düşünüyoruz” diye konuştu.

Hasan Bolkan adlı hasta ise, daha önce boğazının tıkanmasından dolayı yemek bile yiyemediğini ifade ederek, “Şu an durumum iyi. Önce yemek yiyemiyordum boğazım tıkanmıştı. Doktorlar bana ‘yok’ demedi. Allah onlardan razı olsun” şeklinde konuştu.