istanbul sex shop casino siteleri istanbul evden eve nakliyat istanbul eşya depolama baker depolama
Oruç Tutacaklara Doktor Tavsiyesi
SAĞLIK // 14 Haziran 2015 Pazar 00:00 // Güncelleme: 14 Haziran 2015 Pazar 00:00

Ramazan ayının birçok Müslüman ülkede ve ülkemizde oruç ibadetinin yerine getirildiği kutsal bir ay olduğunu hatırlatan Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, çeşitli hastalığı bulunup oruç tutmak isteyenlere ise sağlıkları için tavsiyelerde bulundu.

Bu yıl oruç tutulan dönemin en uzun ve en sıcak günlere denk geldiğini ifade eden Dr. Dinççağ, "Vücudun sıvı kaybının çok olduğu bu sıcak günlerde yaşlı, hasta, direnci düşük kişiler, hamile anneler, süt veren anneler, kanser hastaları, oruçtan en çok etkilenecek toplum kesimleridir ve bu grubun oruç tutmaması tavsiye edilir. Zira bu hastalarda üre yükselmesi ve böbrek yetmezliği hızla gelişebilir, ölüme kadar gidebilir. Oruç tutmadan önce, sağlık kontrolünden geçilmesi, riskli olanların oruç tutmaması en doğru yaklaşım olacaktır. Özellikle 40 yaşın üzerinde olanların, kronik hastalığı olanların mutlaka hekim kontrolünden geçmesi gereklidir. Sağlıklı bir ibadet ancak sağlıklı bir vücut ile mümkündür" dedi.

Hasta olup da oruç tutması sakıncalı olanları sıralayan Dr. Dinççağ, "Mide kanaması geçirenler, coumadin, aspirin ve yanında birçok ilaç kullananlar, böbrek yetmezliği olanlar, insülin kullanan şeker hastaları, çok yaşlılar, kanser hastaları, zihinsel özürlüler, gebeler riskli grubu oluşturur ve oruç tutmaları sakıncalıdır. Dünyada 1,5 milyar Müslüman vardır. Yaklaşık olarak ülkeden ülkeye değişmesine rağmen 40-50 milyon diyabetli mevcuttur. 13 ülkede yapılan EPİDİAR çalışmasında tip 1 diyabetli yüzde 42.8, tip 2 diyabetli yüzde 78.7’nin oruç tuttuğu tespit edilmiştir. Oruç ibadeti sırasında lipid profillerinin etkilendiği, vücut ağırlığının etkilendiği glisemik kontrolün daha az etkilendiği tespit edilmiştir. Bu çalışma sonucunda Müslüman camiada diyabet standartları konusunda yüksek kalite bilgi eksikliği olduğu sonucuna varılmış ve bu konuda daha çok çalışma yapılması tavsiye edilmiştir. Günümüz şartlarında sağlık hizmetlerine ulaşımın kolay olduğu düşünülürse bu konuda hekime başvurup, oruç tutmak isteyenlerin tetkik ve tahlillerini yaptırıp, gerekli önerileri alması sağlık açısından şarttır. Hekimlerin de bu konuda ibadetini yapmak isteyenlere bilimsel ölçüler içerisinde gerekli tavsiyelerde bulunması önemlidir" diye konuştu.