SAĞLIK // 3 Haziran 2015 Çarşamba 00:00 // Güncelleme: 3 Haziran 2015 Çarşamba 00:00
Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, tüm kanser türleri içinde en sık görülen 3. kanser tipi olan kolon (kalın bağırsak) kanserinden dünyada her yıl 500 bin kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, “Türkiye’de 2014 yılında 25 bin yeni kolon kanseri vakası görüldü” dedi.
Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemik, yazılı bir açıklama yaparak kolon kanserine karşı halkı uyardı. Tüm kanser tiplerinde olduğu gibi kolon kanserinde de erken tanının hayat kurtardığına dikkat çeken Kemik, “Ulusal Kanser Tarama Programı” çerçevesinde 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere kolon kanseri yönünden ücretsiz taramalar yapıldığını bildirdi. Dr. Kemik, vatandaşları kolon kanseri taraması yaptırmaları konusunda uyardı.
Dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon kolon kanser tanısı konulduğuna işaret eden Dr. Kemik, “500 bin hasta ise kolon kanser nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde tüm kanserler içerisinde görülme sıklığı yüzde 7-8’dir. Erkeklerde ve kadınlarda eşit oranda görülen kolon kanseri bütün kanserler içerisinde en sık görülen 3. kanser tipidir. Yaşam boyu görülme sıklığı yüzde 2,5 civarındadır. Kolon kanserinin yüzde 90’ından fazlası 50 yaşın üzerindeki insanlarda görülmektedir. Erken teşhisi halinde yüzde 90 oranında tedavi edilebilmektedir. Türkiye Kanser Önleme ve Taramaları 2014 raporuna göre, 2014 yılında 25 bin yeni kolon kanseri vakası görüldü” ifadelerini kullandı.
Kolon tümörlerinin yavaş büyüdüğünü ve erken safhalarda kolon kanserinin herhangi bir belirti göstermeyebileceğini dile getiren Kemik, belirtileri fark edilecek düzeye geldiğinde ise hastalığın ileri evreye taşınmış olabildiğine işaret etti. Bu nedenle erken dönemde kolon kanserinin tespitinde tarama testlerinin çoğu zaman tek yol olarak görüldüğünü aktaran Kemik, taramaların kolaylıkla dışkıdan bakılan bir test ile yapılabildiğini kaydetti.
Dr. Kemik, kolon kanserinin belirtilerini de “Dışkılama alışkanlıklarında değişiklik, ishal ve kabızlık olması, dışkıda bulaşmış kan görülmesi veya dışkının katran gibi siyah bir renk alması, dışkı çapının incelmesi, genel mide yakınmaları (şişkinlik, gaz, ağrı ve kramplar), sıklaşmış gaz ağrıları, bağırsakların dışkılama sonunda tamamen boşalamamış gibi olma hali, nedeni bilinmeyen kilo kaybı, uzun süre halsizlik” olarak sıraladı. Kemik, bu belirtilerin görülmesi halinde kolon kanserinden şüphe edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Mersin’de “Ulusal Kanser Tarama Programı” çerçevesinde 50-70 yaş arası tüm erkek ve kadınların aile hekimlerinden talep etmeleri halinde kolon kanseri testini ücretsiz yaptırabildiklerini dile getiren Dr. Kemik, şöyle devam etti: “50-70 yaş aralığındaki vatandaşlarımızın iki yılda bir test yaptırması tavsiye edilmektedir. Vatandaşlarımızın aile hekimlerine müracaat ederek kolon kanserine yönelik taramalarını sevdikleriyle geçirecekleri güzel, huzurlu ve sağlıklı günler adına talep etmelerini öneriyoruz.”
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı’nca illerin haftalık mamografi, smear (Rahim Ağzı Kanser Tarama Testi) ve GGT (Kolon Kanserinin Tespitine Yönelik Gaitada Gizli Kan Testi) verilerinin yayınlandığını da belirten Kemik, 25-29 Mayıs 2015 tarihlerini kapsayan haftalık meme kanseri taramasında çekim sayısına göre ve kolon kanseri taramasında alınan numune sayısına göre her iki tarama türünde de Mersin’in Türkiye birincisi olduğu bilgisini verdi. Kemik, Mersin’in rahim ağzı kanseri taramasına yönelik alınan numune sayısına göre ise Türkiye dördüncüsü olduğunu kaydetti.