SAĞLIK // 30 Mayıs 2015 Cumartesi 00:00 // Güncelleme: 30 Mayıs 2015 Cumartesi 00:00
Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, akciğer kanseri ve amfizeme bağlı ölümlerin yüzde 90’ının sigaraya bağlı olduğunu belirterek, “Ülkemizde kanserin tedavisi için yıllık 3 milyar dolar, kansere yakalanmak için yılda sadece sigaraya 15 milyar dolar harcanmaktadır” dedi.
Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemik, “31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü” dolayısıyla yazılı bir açıklama yaparak, sigaranın sağlığa zararları konusunda vatandaşları uyardı. Sigara kullanımının, halk sağlığını tehdit eden ve mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir sorun olduğunun altını çizen Kemik, “Aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara neden olduğu, psikolojik ve maddi açıdan kişilerin ve toplumun sağlığını tehdit ettiği bilinmektedir. Sigara içmediği halde sigara dumanına maruz kaldığı için dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon kişi hayatını kaybetmektedir. Sigaranın verdiği zararları ortadan kaldırmanın tek yolu, sigarayı tamamen bırakmaktır” ifadelerini kullandı.
“DAHA ERKEN ÖLMEK İÇİN YILDA 15 MİLYAR DOLAR HARCIYORUZ”
Akciğer kanseri ve amfizeme bağlı ölümlerin yüzde 90’ının sigaraya bağlı olduğuna dikkat çeken Kemik, ayrıca ağız, gırtlak, yemek borusu, mide, pankreas, mesane, prostat ve rahim ağzı kanserlerinin, sigara içenlerde daha fazla görüldüğüne işaret etti. “Daha erken ölmek için yılda 15 milyar dolar harcıyoruz” diyen Dr. Kemik, yapılan araştırmalara göre, Türkiye’de kanserin tedavisi için yıllık 3 milyar dolar, kansere yakalanmak için yılda sadece sigaraya 15 milyar dolar harcandığını vurguladı.
Sigara içenlerde kalp krizi, inme ve bacak kangreni riskinin daha fazla olduğunu ifade eden Kemik, sigara içen erkeklerde iktidarsızlık, kadınlarda ise düşük yapma, erken doğum ve düşük ağırlıklı bebek doğurma riskinin arttığını kaydetti. Sigaranın, sık sık üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olduğunu dile getiren Kemik, sigara içmediği halde sigara dumanına maruz kalmanın da benzer sağlık problemlerine yol açtığını, özellikle küçük çocuklarda akciğer gelişimine zarar vererek, astım olma riskini artırdığını belirtti.
“SİGARAYI BIRAKANLARDA 2 YIL İÇİNDE KALP HASTALIĞINA BAĞLI ÖLÜM ORANI YÜZDE 36 AZALIR”
Sigarayı bırakan insanların sağlıklarındaki değişime de dikkat çeken Kemik, şunları kaydetti: “Sigarayı bıraktıktan 20 dakika sonra kan basıncı azalır ve nabız yavaşlar. Kan dolaşımının iyileşmesine bağlı olarak el ve ayaklarda vücut ısısı artar. 8 saat içerisinde karbonmonoksit seviyesi normale iner, kandaki oksijen miktarı yükselir. 48 saatte sinir uçlarında onarım başlar, koku ve tat alma duyusu iyileşir. 2 yıl içerisinde kalp hastalığına bağlı ölüm oranı yüzde 36 oranında, tekrar kalp krizi geçirme riski ise yüzde 50 oranında azalır. İyi kolesterol olarak bilinen HDL miktarı artar. 2 hafta ile 3 ay içerisinde sigaraya bağlı öksürük ve balgam ortadan kalkar, egzersiz kapasitesinde artış gözlenir. Kaybedilen akciğer fonksiyonları geri kazanılmaz ancak, 1 yıl sonra akciğer fonksiyonlarındaki düşüş hızı azalır ve hiç sigara içmeyen bir kişi ile aynı seviyeye gelir. Akciğer kanseri riskinde birinci yıldan itibaren düşme başlar, ancak hiç sigara içmemiş bir kişinin taşıdığı riske yaklaşması 20 yıl alır. 10 yılda ağız, boğaz, yemek borusu kanseri riski yarı yarıya azalır. Benzer şekilde mesane, böbrek, pankreas kanseri riski de düşer. Sigara kullanımına bağlı olarak görülen üst solunum yolu enfeksiyonları, sinüzit ve faranjit sıklığında azalma görülür. İnme riskinde birinci yıldan itibaren azalma başlar. 10 yıl içinde bu risk, hiç sigara içmemiş kişilerin seviyesine iner.”
“BIRAKMA DENEMELERİNİZİ BAŞARISIZLIK OLARAK GÖRMEYİN”
Sigarayı bırakmak isteyenlere önerilerde bulunan Dr. Kemik, öncelikle sigarayı bırakmayı gerçekten istemek gerektiğine vurgu yaptı. Kemik, “Geçmişteki bırakma denemelerinizi bir başarısızlık olarak görmektense, her denemeden öğrendikleriniz ile bir sonraki denemenizde size yardımcı olabilecek noktalara odaklanın. Sigarayı yardımsız bırakmaya karar verdiyseniz, önünüzdeki üç hafta içerisinde sigarayı bırakmak için bir tarihi belirleyin. Bu tarihi yakınlarınıza duyurun ve bu konuda size destek vermelerini isteyin. Sigarayı bırakma tarihi geldiğinde, sigara içmeyi tamamen bırakın. Bol miktarda su ve düşük kalorili içecekler tüketin. Şekerli ve yağlı yiyeceklerden daha az tüketmeye çalışın. Yeterince uyumaya ve dinlenmeye dikkat edin. Düzenli olarak ve kolayca uygulayabileceğiniz bir egzersiz programına başlayın. Günlük hayatın getirdiği stresi azaltmak için yeni bir hobi edinin. Boş kalmaktan kaçının. Canınız aşırı derecede sigara içmek istediğinde, başka bir aktivite ile meşgul olun. Derin ve yavaş nefes alarak rahatlamaya çalışın. Sigarayı bıraktıktan sonra karşılaşabileceğiniz kilo alma, gerginlik, konsantrasyon güçlüğü, asabiyet, çöküntü ve huzursuzluk gibi sorunların sizi korkutmasına izin vermeyin. Sigarayı başarılı bir şekilde bırakan kişilerin ortak özelliği; sigara içmenin yerine, keyif aldıkları başka bir aktivite koyabilmeleridir. Sigarayı eşi ya da yakın bir arkadaşı ile birlikte bırakan kişilerin başarısı, diğerlerine göre daha fazladır” dedi.