SAĞLIK // 4 Haziran 2015 Perşembe 00:00 // Güncelleme: 4 Haziran 2015 Perşembe 00:00
Çin Halk Cumhuriyeti’ne bağlı Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nin başkenti Urumçi’den yatırım grubu, Ankara’ya 50 milyon dolarlık sağlık turizmi yatırımında bulunacak.
Ankara Kalkınma Ajansı Yatırım Destek Ofisi tarafından yaklaşık 2 yıldır yürütülen yatırım tanıtım çalışmaları neticesinde planlanan yatırım, Ankara’ya 50 milyon dolarlık sağlık turizmi yatırımını içeriyor. Çin Halk Cumhuriyeti’ne bağlı Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nin başkenti Urumçi’den gelen yatırım grubu, Ankara Kalkınma Ajansı Yatırım Destek Ofisi tarafından verilen uzun soluklu yatırım danışmanlığı ve tanıtım çalışmaları sonucunda Ankara’da yatırım kararı aldı. Yatırıma ilişkin protokol, Ankara Valiliği toplantı salonunda düzenlenen törenle imzalandı.
Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar, “Ankara ve ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayacak olan bu yatırımın ilk ayağı olacak Ankara Urumçi Tarım A.Ş. ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi arasında imzalanan bu protokolle Uygur ve Çin tababeti hizmetleri veren ‘Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin Kızılcahamam’da kurulacak olmasından büyük memnuniyet duyuyorum. Üniversitemizin ve Kalkınma Ajansımızın da desteğiyle ülkemizin başkenti Ankara’da böyle yararlı bir projenin hayat bulmasından dolayı son derece memnunuz. Bu yatırımın Başkentimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ederim” dedi.
Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık ise yapılan yatırımla ilgili şunları söyledi:
“Daha önce sağlık turizmi alanında benzeri görülmemiş bir yatırım Ankara’mıza kazandırılıyor. Ülkemizde ilk kez geleneksel tıp hizmetleri Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından verilecek. Uygur ve Çin tababetinin sağlık ve tedavi hizmetleri adına en iyi uygulamaları Kızılcahamam’da kurulacak bu nadide termal tesiste verilecek. Kızılcahamam’a gelen ziyaretçiler ve şifa arayanlar, bir yandan en modern donanıma sahip şık bir termal otelde Kızılcahamam’ın şifalı suyu ile konaklama keyfi sürerken, diğer yandan 2 bin yıllık Uygur ve Çin’in geleneksel tıp uygulamalarının günümüz hekimleri nezaretinde Ankara’ya taşındığı poliklinikte çok çeşitli tedavi yöntemleri ile şifa bulacaklar. Ajansımız, bu yatırım tesisi hizmete dönüşünceye kadar sürecin takipçisi olacak. Gelen yatırımcı heyet ayrıca iyi tarım uygulamaları da yapmakta. Halihazırda doğal şeker oranı yüksek, Uygur Kumul kavunu Ar-Ge çalışmalarına başlandı ve ekildi. İnşallah bu tohumlar tescil edilip ülkemiz tohum bankasına da kazandırılacak.’’
Ankara Kalkınma Ajansı Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü İbrahim Erkan, söz konusu yatırım ile ilgili olarak yaptığı sunum ile katılımcılara bilgi verdi. Yatırımlar hakkında yapılan açıklamaların ardından taraflar arasında protokol imzalandı. Toplantıya Kızılcahamam Kaymakamı Mehmet Yıldız, Kızılcahamam Belediye Başkanı Muhittin Güney, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Gelişme Ve Yapısal Uyum Genel Müdürü Nahit Bingöl, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık, Ankara Urumçi Tarım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahim Latip ve Yönetim Kurulu üyeleri, Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Dairesi Başkanı Dr. Mehmet Zafer Kalaycı, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selami Akkuş, Tamamlayıcı Tıp Merkezi Müdürü Doç. Dr. Salih Mollahaliloğlu, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Özen Özensoy Güler, Kalkınma Ajansı Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü İbrahim Erkan, İş Geliştirme ve Strateji Birim Başkanı Muhammed Ali Oflaz, Yatırım Destek Ofisi Uzmanları Alper Demir, Şeref Furkan Ceylan, Miray Hanım Yıldırım katıldı.
Kızılcahamam’da termal sağlık turizminin Uygur ve Çin tababetini içeren tamamlayıcı tıp uygulamaları ile birleştiği yatırımda, termal tesisin içinde Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tamamlayıcı Tıp Merkezi bir uygulama kliniği açacak ve geleneksel ve tamamlayıcı tedavi hizmetleri verecek. Türkiye, Ortadoğu, Türki Cumhuriyetler ve Arap bölgesinden önemli sayıda turistin geleneksel yöntemlerle tedavi olmaya gelmesi ve Kızılcahamam’ın termal sularında şifa bulması hedefleniyor. Kızılcahamam Belediyesi ile turizm alanında, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ile tamamlayıcı tıp alanında, Ankara Üniversitesi ile de organik tarım alanında çeşitli anlaşmalar yapıldı. Bu kapsamda Kızılcahamam’da 25 dekar büyüklüğündeki alana 50 milyon dolar bütçe ile Uygur ve Çin Tababeti Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Araştırma Merkezi’ni de içeren termal sağlık tesisi kurulması ve Ayaş ile Haymana’da Ankara Üniversitesi’nin 250 dekar büyüklüğündeki arazileri kullanılarak tarımsal Ar-Ge faaliyetlerinin yapılması yatırımlarına başlandı. Urumçi menşeli şirket temsilcileri organik tarım, hayvancılık, yenilenebilir enerji, geleneksel ve tamamlayıcı tıp alanlarında ülkemizdeki yatırımlarına devam edecek. Bu yatırımların planlama ve yatırım tanıtım ve takip çalışmaları yine Ankara Kalkınma Ajansı tarafından yürütülüyor.