Katıldığınız Mitingler Akustik Travmaya Yol Açabilir

SAĞLIK

Siyasi parti liderlerinin düzenlediği mitinglere katılan vatandaşlar, coşkuyla partilerini desteklerken akustik travma riskini göz ardı edebiliyor. Miting, konser gibi alanlarda 115-125 desibelli yüksek sese kısa sürede maruz kalan kişiler, akustik travmaya bağlı ani işitme kaybıyla karşılaşabiliyor.

Siyasi parti liderleri, 7 Haziran genel seçimleri öncesinde 81 ili tek tek dolaşarak vatandaşlarla buluşuyor, miting alanlarında halka hitap ederek seçim propagandası yapıyor. Partilerini desteklemek için miting alanlarına akın edenlerin göz ardı ettiği rahatsızlık ise akustik travmaya bağlı ani işitme kaybı. Ento Kulak Burun Boğaz Cerrahi Tıp Merkezi’nden Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op.Dr. Uğur Çerçi, “Kişilerin konser alanları, Rock barlar, hoparlöre yakın olunan mitinglerde, akustik travmaya maruz kalmaları yüksek ihtimaldir. İnsanların bunlardan sakınmaları ve tedbirli olmaları gerekiyor. 155-125 desibelli yüksek bir ses, kısa sürede iç kulakta bazı hücrelerin yırtılmasına neden olarak ani işitme kaybına yol açabilir. Bu ses 140 desibele kadar çıkarsa orta kulaktaki kulak zarında yırtıklara bile sebep olabilmektedir” diye konuştu.

“HEMEN HEKİME BAŞVURULMALI”

Ani işitme kaybı hakkında bilgi veren Çerçi, genellikle ilk üç gün içerisinde başlayıp üç frekansta 30 desibel ve üzerindeki işitme kayıplarına ‘ani işitme kaybı’ dediklerini belirterek şunları söyledi: "Ani işitme kaybında hasta diyelim ki bir sabah kalktığında tek kulağında ya da her iki kulağından birinde işitme kaybı hissetti; kısa zamanda bir kulak burun boğaz hekimine başvurması gerekiyor. Bu hastalıkta günler, hatta saatler bizim için çok değerli. Mümkünse ilk gün içinde yapılan müdahalelerde başarı şansımız çok daha fazladır.”

CERRAHİ MÜDAHALESİ YOK

Ani işitme kaybına viral enfeksiyonlara bağlı rahatsızlıkların ve hastadaki damarsal patolojilerin de neden olabildiğini kaydeden Çerçi, tansiyon, kalp hastalığı ve şeker hastalığı olanlarda da ani işitme kaybı riskinin arttığını belirtti. Ani işitme kaybının cerrahi bir müdahalesi olmadığını, ilaçla tedavi edildiğini kaydeden Çerçi, “Geç dönemde yapılan tedavilerde yüz güldürücü sonuçlar almamız zorlaşıyor. Bu yüzden kısa zamanda bu tedaviye başlanması gerekiyor” diye konuştu.

“YÜKSEK SES VE STRESTEN UZAK DURUN”

Kişilerin ani işitme kaybına uğramaması için yüksek ses ve stresten uzak durması gerektiğini ifade eden Çerçi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yüksek ses akustik travmaya sebep olarak ani işitme kaybına yol açabilir. Akustik travma; minimum sürede maksimum sese maruz kalmaktır. 115-125 desibelli yüksek bir sese kısa sürede maruz kalmak akustik travmaya sebep olabilir. 75-80 desibellik bir sese sürekli olarak maruz kalmak gürültüye bağlı işitme kaybına neden olabilir. İkisi birbirinden biraz farklıdır. Kronik olarak aylarca, yıllarca gürültüye maruz kalındığı zaman geri dönüşsüz kayıplar olmaktadır." Akustik travmada tanı ve tedavinin daha kolay olduğunu anlatan Çerçi, sözlerine şöyle devam etti: "Kişilerin konser alanları, Rock barlar, hoparlöre yakın olunan mitingler, akustik travmaya maruz kalmaları yüksek ihtimaldir. İnsanların bunlardan sakınmaları ve tedbirli olmaları gerekiyor. 155-125 desibelli yüksek bir ses, kısa sürede iç kulakta bazı hücrelerin yırtılmasına sebep olarak ani işitme kaybına yol açabilir. Bu ses 140 desibele kadar çıkarsa orta kulaktaki kulak zarında yırtıklara bile neden olabilmektedir.”