Her Yıl Tütüne Bağlı Hastalıklar Nedeniyle 6 Milyon Kişi Hayatını Kaybediyor

SAĞLIK

Antalya Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Murat Özdemir, her yıl tütün ve tütüne bağlı hastalıklar nedeniyle yaklaşık 6 milyon kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Tütünle mücadele yapılmadığı takdirde, 2030 yılından itibaren her yıl 8 milyondan fazla insanın yine aynı sebeplerle kaybedilebileceğinin öngörüldüğünü belirten Antalya Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Murat Özdemir, bu önlenebilir ölümlerin yüzde 80’den fazlasının düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşayan insanlar arasında olacağını ve 2015 yılı temasının da bu konuya dikkat çektiğini bildirdi.

RİSK FAKTÖRLERİ

Tütün ürünlerinin zararlarının sadece kullanıcılara olmadığını, aktif sigara içimine bağlı birçok zararlı etkinin pasif sigara maruziyetine bağlı olarak da ortaya çıkabildiğini ifade eden Antalya Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Murat Özdemir açıklamasında şunları kaydetti:

”Tütün ürünlerine bağlı duman maruziyeti sebebiyle başta bebek ve çocuklar olmak üzere kullanıcıların yakınları da hastalanmaktadır. Ayrıca tütün ürünleri çevre kirliliğine de neden olmaktadır. Bu nedenlerle sigara ile mücadele çalışmalarının önemi her geçen gün artmaktadır. Sigara, puro, pipo (tütün) içimi, akciğer kanserinin bugün ispatlanmış olan en önemli risk faktörüdür. Sosyoekonomik düzeyi gelişmiş ülkelerde sigara içiminin başarılı olarak önlenmesi sayesinde, bu ülkelerde akciğer kanseri sıklığı oldukça azalmıştır. Sigarayı bıraktıktan 5 yıl sonra risk azalmakta ancak tamamen bitmemektedir. Sigarayı içmeyen ancak çevresinde içilen kişiler de aynı şekilde bu riski taşırlar.Bu nedenle akciğer kanserini önlemenin en iyi yolu sigaraya hiç başlamamaktır.”

"İLERİ AŞAMAYA GELİNCEYE KADAR ŞİKAYETE YOL AÇMAYABİLİR"

Akciğer kanserinin ileri aşamalara gelene kadar önemli şikayete yol açmayabildiğine dikkat çeken Dr. Özdemir açıklamasında, “Bu sinsi karakter, akciğer kanserini bu kadar tehlikeli yapan en önemli faktördür. Eğer sigara kullanan ve buna bağlı kronik bronşiti olan biriyseniz, mevsimsel öksürük ve balgam şikayetlerinin süreklilik kazanması, balgamda kan görülmesi, giderek artan nefes darlığı, özellikle sırtta kürek kemiklerinin arasına veya omuzlara yayılan batıcı nitelikte göğüs ağrısı kanser için şüphe uyandırması gereken şikayetlerdir. Ancak hastalığın ilk aşamalarında ,çoğunlukla bunların hiçbiri olmadan, iştahsızlık, halsizlik, kilo kaybı ve terleme gibi şikayetler görülmektedir.Hiçbir bulgu vermeyen hasta grubu da az değildir” ifadelerine yer verdi.

ÜCRETSİZ HİZMET

2003 yılında Türkiye’de ilk kurulan KETEM’lerden (Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi) olan Antalya KETEM’de sigara bıraktırma konusunda özel eğitim almış, işinde uzman doktorlar tarafından Sigara Bıraktırma Danışmanlık Hizmeti verildiğini bildiren Dr. Özdemir açıklamasında şu sözlere yer verdi:

”KETEM’de ayrıca; 40-69 yaş aralığındaki kadınlara iki yılda bir mamografi tetkiki ile meme kanseri taraması, 30-65 yaş aralığındaki kadınlara 5 yılda bir HPV DNA ile serviks kanseri taraması, 50-70 yaş aralığındaki kadın ve erkeklere iki yılda bir yapılan Gaitada Gizli Kan Testi ile kolorektal kanser taramaları da ücretsiz olarak yapılmaktadır. Ayrıca merkezde her yaş grubundan vatandaşımıza, şüpheli görülen benlerine (nevüs) yönelik cilt kanseri taraması da yapılmaktadır. KETEM’de tüm hizmetler ücretsiz olarak sunulmaktadır.”

DÜNYA TÜTÜNSÜZ GÜNÜ

Dünyada ve Türkiye’de 1987 yılından bu yana 31 Mayıs’ın Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Dünya Tütünsüz Günü” olarak ilan edildiğini de kaydeden Dr. Özdemir, açıklamasında, “Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen tema çerçevesinde aktiviteler gerçekleştirilmektedir. 19 Mayıs 2008’den beri yürütülen Dumansız Hava Sahası çalışmaları ile ülkemiz diğer dünya ülkelerine örnek olmuştur. Önümüzdeki günlerde de tütün ve tütün ürünü tüketimi ile mücadelenin artarak devam edeceği, bu çalışmalara tüm toplumun, kurum ve kuruluşların destek olmaları ile sağlanacağı inancındayız. Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi kapsamında Antalya Halk Sağlığı Müdürlüğü ve 19 İlçe Toplum Sağlığı Merkezi bünyesinde oluşturulan tütün denetim ekipleri tarafından yapılan denetimlerle pasif olarak tütün dumanına maruziyet engellenmeye çalışılmaktadır. İlimizde 4207 sayılı yasa kapsamında İl Tütün Kontrol Kurulu tarafından belirlenen ekiplerce halka açık işletmelerde sigara içilme yasağına yönelik denetim, bilgilendirme çalışmaları düzenli olarak devam etmektedir” ifadelerine yer verdi.

DENETİMLER SÜRÜYOR

İl Tütün Denetim Ekipleri tarafından 2014 yılında 71 denetim ekibiyle 66 bin 444 denetim, 2015 yılı 4 aylık dönemde 97 denetim ekibiyle 26.610 denetim gerçekleştirildiğini de bildiren Dr. Özdemir, Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’nın 27 Ekim 2010 tarihi itibari ile 24 saat esasıyla hizmet vermeye başladığını hatırlattı. Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak temin edilen sigara bırakma ilaçlarının dağıtımının da 23.02.2015 tarihi itibari ile sigara bırakma polikliniklerinde başladığını belirten Dr. Özdemir, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Eğitim Araştırma Hastanesi,Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi (KETEM),Antalya Atatürk Devlet Hastanesi,Kumluca Devlet Hastanesi,Alanya Başkent Üniversitesi,Alanya Devlet Hastanesi, Manavgat Devlet Hastanesi,Korkuteli Devlet Hastanesi,Finike Devlet Hastanesi, Kemer Devlet Hastanesi,Elmalı Devlet Hastanesi bünyesinde sigara bırakma polikliniklerinin hizmet verdiğini bildirdi. Dr. Özdemir, polikliniklerinde muayene edilen hastaların yıllara göre müracaat ve kontrol sayılarını ise, 2014 yılı 3 bin 782 müracaat ve kontrol, 2015 yılında (4 aylık dönemde) 3 bin 757 hastanın müracaat ve kontrol olarak açıkladı.