Deriner Barajı Maksimum İşletme Seviyesinde
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen Deriner Barajı, maksimum işletme seviyesine ulaştı. Barajda, su seviyesi maksimum işletme kotu olan 392 metre kotuna yükseldi.
Çoruh Nehri üzerinde yer alan ve ilk kilit baraj olan Deriner Barajı, Türkiye’nin en yüksek, dünyanın ise altıncı yüksek barajı olma özelliğini taşıyor.
Çoruh Nehri’ne gelen yıllık akımın yaklaşık yüzde 75-80’i Nisan ve Haziran ayı dönemine denk geliyor. Nisan başında barajda göl seviyesi 353 metre kotunda iken sezonun yağışlı geçmesi, aniden ısınan havaların etkisiyle karların erimesi baraj gölünü hızla doldurdu. Böylece, Deriner Barajı’nda su seviyesi maksimum işletme kotu olan 392 metre kotuna ulaştı.
Ayrıca, tahminlerin üzerinde gelen akımların baraj emniyetine zarar vermemesi maksadıyla Mayıs 2015 tarihinden itibaren baraja ait üstten aşmalı dolusavaklar belirli aralıklarla çalıştırılıyor.
DERİNER BARAJI’NDAN ÜRETİLEN ELEKTRİK 2 MİLYAR KİLOWATT SAATİ GEÇTİ
249 metre gövde yüksekliğindeki dev barajın santral bölümü 4 üniteden oluşuyor. Bu ünitelerden 1.’si Temmuz 2013, 2. ve 4.’sü Ağustos 2013, 3. ünitesi ise Ekim 2013’te elektrik üretmeye başladı. Dört üniteden oluşan santralde bugün itibariyle toplam 2 milyar 243 milyon kilowatt/saat enerji üretimi sağlandı.
“DERİNER, BİR MÜHENDİSLİK HARİKASI”
Deriner Barajı’nın Türkiye’nin en yüksek, Avrupa’nın 4. ve dünyanın da 6. en yüksek barajı olma özelliğini taşıdığını vurgulayan Veysel Eroğlu da, “Yurt genelinde 2014 yılının kurak geçmesine rağmen Çoruh Vadisi’ndeki projeler elektrik üretimi açısından en verimli projeler arasında yerini aldı. Ayrıca, hizmete aldığımız bu baraj adeta bir mühendislik harikası” diye konuştu.