Türkiye’de desteklenen 100 projeden biri olan, TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları 2020/1 çağrısı kapsamında 19 Mayıs Üniversitesi ve İlkadım Belediyesi’nin de proje ortağı olduğu “Geleneksel Sokak Oyunlarıyla Bilgisayar Bilimi” İlkadım sokaklarında gerçekleşti. Geleneksel sokak oyunlarına entegre edilen bilgisayar bilimi etkinliklerine Kalkancı Mahallesi 294. Sokak ev sahipliği yaptı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Emine Şenduru’un yönetiminde uzman araştırmacı, eğitmen ve rehberlerle bir ekip halinde katılım sağlayan Baruthane Ortaokulu, Kılıçaslan Ortaokulu, Belediye Ortaokulu ve Şehit Burak Zor Ortaokulu öğrencileri sek sek, misket, yağ satarım bal satarım ve istop gibi sokak oyunlarıyla çocukların problem çözme süreci, farklı algoritmaları en hızlı ve doğru çözümü seçmeleri test edildi.
“Proje için Başkan Demirtaş’a teşekkür”
Projenin kapanış etkinliğinde konuşan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Emine Şendurur,” Geleneksel çocuk oyunlarının duyusal ve bilişsel alanda icra ettiği işlevleri öğrencilerimizin geleneksel çocuk oyunları üzerinden irdelemeye yönelik bir yapı taşıyan çalışmamızda ilgili oyunların genel kuralları, oynanma tarzı ve muhtevası yanında bu oyunların kişiliklerinin de kazanımı açısından büyük önem tutuyor. Oyunları günümüz teknolojisi bilgisayarla birleştirdik. Böylelikle geleneksel oyunların yaygınlığını artırıp hem de çocuklarımızın bilgisayar ile tanışma sürecinin kısalttık. Projemizde ilkadım ilçemizin sokaklarını bizlere açan Belediye Başkanımıza ve emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
“Çocuklar toplumu ayakta tutan yapılar”
Toplumun geleceği olan çocuklar, oyunlarla beraber bir takım değerler kazandığını anlatan İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş,” Çocuklarımız özellikle günümüzde teknolojinin getirdiği yeniklerin etkisinde kalan veya bu yeniliklerle ortaya çıkan oyunların içinde ya hiç yoktur ya da çok az bulunmaktadır. Televizyon ve bilgisayarın hayatımızda önemli bir yer işgal etmesiyle oyunlar, geleneksel oyunlar ve bilgisayar oyunları olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu ayrımı yapmamızın en önemli sebebi oyunların çocuklara kattığı ve toplumları ayakta tutan yapı içinde barındırdığı değerlerdir. Bu değerleri gelecek nesillere aktarma işleminde ise eğitim önemli rol oynamaktadır. Bu vesile ile gelecek nesillerin nitelikli yetişmesinde atılmış olan bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
“Katılım belgeleri takdim edildi”
Konuşmaların ardında katılım sağlayan öğrencilerine katılım belgelerini Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç.Dr.Şener Şentürk takdim ederek ,Proje Yürütücüsü Doç.Dr.Emine Şendurur ve uzman eğitimcilerin katılım belgesini İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş takdim etti.
Projenin Kapanış etkinlik programına İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç.Dr.Şener Şentürk, Proje Yürütücüsü Doç.Dr.Emine Şendurur,Uzman eğitimciler Satı Durmuşkaya, Süleyman Çiftli, İbrahim Çetin, Elif Omca Çobanoğlu,Kalkancı, proje ortağı olan okulların idarecileri, Mahalle Muhtarı Zekiye Nur Aydemir katılım sağladı.