Malkoç, Samsun'da bir otelde "Ombudsman Halkla Buluşuyor" programı kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri, muhtarlar ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle bir araya geldi.
Kamu Denetçiliği Kurumunun tüzel kişilik kazanmış bir kurum olduğunu belirten Malkoç, "Çalışmalarımızı 2013 yılından bu yana sürdürüyoruz. Bu kurumun Türkiye'ye kazandırılmasının temel gerekçesi, hak ve özgürlüklerin genişletilmesi, insanımızın hak arama yollarının genişletilmesidir." dedi.
Kurumun amaçlarını anlatan Malkoç, "Kamu Denetçiliği Kurumu, devletle, kamu hizmetleriyle vatandaş arasında hizmet alımında, veriminde, hizmetleri sunarken eksik, hatalı kararlar alınabilir veya sağlıklı kararlar alınır ancak uygulamada sıkıntılar çıkabilir, bunları mahkemeye gitmeden gidermek için kurulmuş bir kurum. Şunu memnuniyetle ifade ediyorum, son yıllarda Türkiye'de yargı dışı alternatif çözüm yolları çoğaldı." diye konuştu.
'Denetim kurumuyuz'
Malkoç, insan haklarının ülkede yerleşmesi ve kökleşmesi için çalıştıklarına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Hukukun üstünlüğünü temin etmeye çalışıyoruz. Kamu hizmetlerinin kalitesinin artırılmasına çalışıyoruz. Demokrasinin daha sağlıklı işlemesi için gayret sarf ediyoruz. Bir denetim kurumuyuz. İdarenin eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını inceler ve tavsiye kararı veririz."
Vali Zülkif Dağlı da amaçlarının ortak olduğunu dile getirerek, "Vatandaşa verilen hizmetin kalitesinin en iyi, hak ve hukuka uygun olması, hakkaniyete dayalı olması için buradayız. Vatandaşımızı uğraştırmadan, özellikle mahkeme safhasına sokmadan uzlaşı içinde nasıl mutlu edebiliriz, kamu hizmetlerinden nasıl en iyi şekilde yararlanmasını sağlayabiliriz, tüm amacımız bu." ifadelerini kullandı.
Programa Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç, Baro Başkanı Pınar Gürsel Yıldıran, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal ve Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın da katıldı.
Ziyaretlerin ardından basın mensuplarıyla bir araya gelen Malkoç, gazetecilerin sorularını cevapladı.
Kamu Denetçiliği Kurumu'na gelen başvuru rakamlarını paylaşan Malkoç, 2019 yılında 20 bin olan başvuru sayısının 2020 yılında 100 bine çıktığını açıkladı. 2019 yılında kurumlarına 20 bin başvuru geldiğini belirten Malkoç, "2020 yılı en fazla başvurunun geldiği yıl oldu. Bu rakam 100 bine çıktı. Bunun sebebi, kamu bankalarının verdiği uygun krediden müracaat edip alamayanlar oldu. Örneğin; 10 bin TL isteyip 5 bin TL alanlar olmuş. Sadece bu konu ile ilgili 70 bin başvuru geldi. Bu bizim görev alanımıza girmese de 3 bankanın genel müdürüyle oturduk konuştuk ve bir yol haritası belirledik. Başvurularda ilk sırada Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) geliyor. İkinci olarak Adalet Bakanlığı'ndan cezaevleri ile ilgili konular, üçüncü olarak tayin, terfi, disiplinle ilgili konular, dördüncü sırada eğitimle ilgili konular ve ardından da belediyeler geliyor. Eğitim ve belediye konuları zaman zaman yer değiştiriyor" dedi.
'2020, en fazla başvurunun geldiği yıl oldu'
Tüm sorunların çözülmesinin mümkün olmadığını da belirten Malkoç, "Biz örneğin Belediyeler Birliği ile de protokol imzalıyoruz; vatandaşa hizmet verilirken 'hukuki açıdan nelere dikkat edilmesi gerekir' diye çalışmalar yürütüyoruz. Bütün sorunları çözebilmek mümkün değil. İnsan var olduğu günden beri sorunu var, kıyamete kadar da bu sorunlar olacak. Önemli olan sorunlara karşı çözüm mekanizmalarının olup olmadığı. Bu çözüm mekanizmaları varsa bunlar çalışıyor mu çalışmıyor mu? Az çalışıyorsa daha iyi nasıl çalıştırabiliriz? Bizim gayretimiz bu noktada" diye konuştu.