limanbet limanbet bonus veren siteler bonus veren siteler bonus veren siteler istanbul evden eve nakliyat cappadocia green tour istanbul sex shop jojobet giriş jojobet casino siteleri nakliyat istanbul evden eve nakliyat istanbul eşya depolama
Ceviz seferberliği başladı
BÖLGE // 11 Ekim 2016 Salı 17:23 // Güncelleme: 11 Ekim 2016 Salı 17:23

Gümüşhane Valisi Okay Memiş, kent merkeziyle bitişik durumdaki Akçakale köyünde yaklaşık 600 dönümde dikili bulunan ve dikim hazırlıkları yapılan ceviz bahçelerini inceledi.

Ceviz seferberliği başladı
Beraberinde İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, Defterdar Turan Kemer, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen, Orman İşletme Müdürü Orhan Şen ve köy muhtarı Ali Şişman’la birlikte Gümüşhane’nin ceviz üssüne dönüşen Akçakale köyünde incelemelerde bulundu.

Yaşar ve Uğur Şahin kardeşler tarafından önceki yıllarda 100 dönümlük sahada dikili 2 bin 500 ceviz fidanı ve sulama tesislerini inceleyen Vali Memiş, her iki kardeşi de azimleri ve başarıları nedeniyle tebrik ederek destek sözü verdi.

SULAMA GÖLETİ İÇİN DSİ İLE GÖRÜŞÜLECEK

Daha sonra Orman İşletme Müdürlüğü tarafından 175 dönüm sahada 49 yıllığına kiralanan ve dikimleri de devlet tarafından yapılan ceviz tesisini inceleyen Vali Memiş, bölgedeki potansiyelin daha da artması için mutlaka sulama göletine ihtiyaç olduğunu ve bunu da Devlet Su İşleri ile görüşeceğini söyledi.

“2 BİN 500 DÖNÜMLÜK ARAZİDE 50 BİN CEVİZ BAHÇESİ OLUŞTURULACAK”

Gazetecilerle birlikte sahayı inceledikten sonra açıklamalarda bulunan Vali Memiş, Türkiye’de pestil ve köme de bir numara olan ve yıllık 5 bin ton üretim gerçekleştirilen Gümüşhane’de bu üretimin ham maddelerinden olan cevizin il dışından hatta yurtdışından getirildiğini belirterek, “Bizim en güçlü olduğumuz tarımsal sanayi alanımız pestil-köme üretimi. Bu pestil kömenin de ham maddelerinden birisi de ceviz. Bana verilen bilgilere göre bu cevizi biz Gümüşhane dışından, hatta yurt dışından temin ediyoruz. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerimizle bir proje geliştirdik ve nasipse bir yıl içerisinde 2 bin 500 dönümlük araziye 50 bin adet ceviz dikimiyle biz bir kilogram cevizi bile Gümüşhane dışından almayacağız” dedi.

“5 YILDA MEYVEYE DÖNEN AĞAÇLARIMIZI MART AYINDA DİKECEĞİZ”

Yapılan araştırma ve bilimsel çalışmalarda Gümüşhane yöresi için en uygun ceviz çeşidinin Ferno-Fernetto olduğunun tespit edildiğini, bu fidanın geç çiçek açtığı için dondan etkinlenmediğini ifade eden Vali Memiş, “Ceviz ağaçları dikildikten sonra 5 yıl içerisinde meyve vermeye başlıyoruz. Hesaplarımızı yaptık. Bütün bahçelerimiz hazır. Tahlillerimiz hazır. Kaynağımızı temin ettik ve Mart ayında dikime başlıyoruz” diye konuştu.

Gümüşhane’de pestil-kömenin hammaddesini artık sanayicinin Gümüşhane’den temin edeceğini dile getiren Vali Memiş, fidanların temini noktasındaki katkıları nedeniyle Milletvekilleri Cihan Pektaş ve Hacı Osman Akgül’e ve kurumlara teşekkür etti.

“KELKİT’E YENİ MANDIRALAR KURULACAK”

Gümüşhane’yi iki vadi olarak planladıklarını, Kelkit, Köse ve Şiran ilçelerinin bulunduğu Kelkit vadisinde organik tarım ve hayvancılık, Gümüşhane Merkez, Torul ve Kürtün ilçelerinin bulunduğu Harşit Vadisinde ise ceviz gibi tarımsal ürünler, turizm ve madencilik yapacaklarını ifade eden Vali Memiş, her iki vadiyi de ihmal etmediklerini belirterek şöyle konuştu: “Kelkit, Köse ve Şiran ilçelerimizin içerisinde yer aldığı Kelkit vadimizde de çalışmalarımız var. Önümüzdeki yıl 30 adet 100 baş üzerinden mandıra hedefliyoruz. Bir mandıra demek bir fabrika demek. Yani 30 fabrika kazandıracağız Kelkit vadisine. Bu bölgedeki sulama göletlerimiz 2 yıl içerisinde bitecek. 350 bin dönüm arazi sulanabilir tarıma açılacak. Bu hayvancılığın hammaddesi olan yem bitkilerinin maliyetlerinin düşmesi demek. Kelkit’i organik tarımın merkezi yapıyoruz. O mandıraları gittim gördüm. Biz bu sayıyı 10’ar 10’ar artıracağız. Çalışmalarımız devam ediyor. 500 başlık damızlık hayvan üretimiyle ilgili yeni bir projemiz daha var. Her ilçemizde birer tane oluşturarak ilimizde kendi düvelerimizi kendimiz üreteceğiz.”